Voor het eerst in jaren kunnen consumenten kiezen voor een nieuwkomer op de markt voor zorgverzekeringen.

Het gaat om Anno12, dat zich in de vorm giet van een coöperatieve onderneming en op 1 januari volgend jaar met twintigduizend klanten hoopt te beginnen.

Anno12 wil zich onderscheiden van andere zorgverzekeraars door in te zetten op bewust gedrag van haar leden met betrekking tot gezondheid en zorg.

''Als iedereen dat zou doen, kunnen de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg omlaag", zegt initiatiefnemer Rob Adolfsen. Dat betekent niet dat de nieuwe zorgverzekeraar alleen gezonde mensen wil binnenhalen. ''Voor Anno12 maakt het niet uit of iemand gezond dan wel (chronisch) ziek is'', benadrukt Adolfsen.

Concurrentie

Met de komst van Anno12 wordt het aantal verzekeraars dat concurreert op de markt voor zorgverzekeringen uitgebreid van negen naar tien. De vier grote concerns Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen zo'n 90 procent van de markt in handen.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie van Volksgezondheid uitgaat van een stijging van de zorgpremie in 2015 met 110 euro tot 1211 euro per jaar.

Zorgpremie

DSW maakte dinsdag als eerste zijn zorgpremie voor 2015 bekend. De premie blijft bij de kleine zorgverzekeraar gelijk op 95 euro per maand, wat neerkomt op 1140 euro per jaar.

De Consumentenbond stelde woensdag dat de premie volgend jaar zelfs omlaag kan, onder meer omdat de verzekeraars hogere buffers hebben dan nodig is.

Toestemming

Anno12 maakte donderdag bekend van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toestemming te hebben gekregen de zorgmarkt te betreden en dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) akkoord is gegaan met de modelpolis voor de basisverzekering.

Rob Adolfsen is voormalig bestuursvoorzitter van Agis, de zorgverzekeraar die vier jaar geleden is overgenomen door Achmea. Achmea is met een marktaandeel van ongeveer een derde de grootste zorgverzekeraar van Nederland.