ABN Amro verlaagt volgende week dinsdag de rente op diverse spaarrekeningen met 0,1 procentpunt.

Dat betekent dat Direct Sparen, de normale vrij opneembare spaarrekening zonder beperkingen, nog maar 1 procent rente geeft.

De renteverlaging is extra zuur voor spaarders die meer dan 21.139 euro per persoon op hun bankrekening hebben staan. Zij betalen 1,2 procent vermogensrendementsheffing, waardoor meer aan belasting moet worden afgedragen dan aan rendement verdiend wordt.

Deze spaarders staan, over hun vermogen boven de vrijstelling, 70 tot 109 procent van hun rendement af aan de Belastingdienst. Dat blijkt uit berekeningen van Spaarrente.nl.

Belasting

De Belastingdienst gaat namelijk uit van een fictief rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting wordt geheven. De Commissie Dijkhuizen adviseerde al in 2013 om het fictieve rendement te verlagen, omdat deze rente voor veel spaarders niet haalbaar is.

Teldersstichting, de denktank van VVD, pleit woensdag voor het verhogen van de vrijstelling van 21.139 naar 100.000 euro.

De spaarrente daalt al geruime tijd. Begin dit jaar kregen rekeninghouders gemiddeld nog anderhalf procent rente op hun spaarrekening. Vorige week was dat percentage gezakt naar 1,31 procent. Zo blijkt uit cijfers van MoneyView.

Sparen levert steeds minder op | Nederlanders laten 1,5 miljard euro aan spaarrente liggen