De zorgverzekeringspremie kan komend jaar een stuk goedkoper. De Consumentenbond zegt dat de vier grote zorgverzekeraars over 2013 flinke winst hebben geboekt en maar liefst 9,7 miljard euro in kas hebben.

Dat is een stuk meer dan nodig is.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de winst van Achmea, CZ, Menzis en VGZ is gestegen tot 1,4 miljard euro. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2012. Per verzekerde is 116 euro winst gemaakt.

VGZ maakte zelfs 159 euro winst per verzekeringnemer. Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben samen ruim 90 procent van de markt in handen.

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, zegt dat de verzekeraars 5,8 miljard euro meer aan reserves hebben dan wettelijk verplicht is. De bond vindt het dan ook niet meer dan eerlijk dat de zorgverzekering wordt verlaagd en de consument eenmalig een paar tientjes in eigen zak kan steken.

Roekeloos

De VVD noemt het voorstel ''roekeloos'' en getuigen van ''weinig inzicht in de werking van ons zorgstelsel''. Volgens Kamerlid Arno Rutte zal een eenmalige premieverlaging nu ertoe leiden dat er minder geld is om de komende jaren het stijgen van de premie af te remmen.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt niet in te kunnen gaan op individuele bedragen van zorgverzekeraars, die bepalen de verzekeraars zelf. De organisatie kan dan ook niet zeggen of een premiedaling waarschijnlijk is.

Goed nieuws

Een woordvoerster laat wel weten dat het altijd goed nieuws is voor de premiebetaler als er winst wordt gemaakt. ''Dat geld kan worden verrekend in de premie of geïnvesteerd in de zorg.''

Ook relativeert ze de genoemde bedragen. ''Het lijkt enorm veel geld, maar als je de reserves van alle zorgverzekeraars bij elkaar zou investeren in de zorg, dan kan Nederland daar maar 3 maanden mee vooruit.''