Een op de vijf jongeren tussen 18 en 24 jaar kampt met betalingsachterstanden. Ze kunnen bijvoorbeeld rekeningen van hun zorgverzekeraar of telefoonaanbieder niet betalen of hebben openstaande boetes.

Relatief veel jongeren hebben al een betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud dinsdag heeft bekendgemaakt. 

''Ze zijn nog maar net zelf financieel verantwoordelijk en hebben nu al hun geldzaken niet op orde. Het is zorgwekkend dat ze zich op zo'n jonge leeftijd in de schulden steken'', aldus het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Aan het onderzoek hebben ruim 1500 jongeren in de leeftijd van twaalf tot en met vierentwintig jaar meegewerkt.

Tekort

Van alle jongeren heeft elf procent vaak geld tekort. Bij jongeren onder de achttien is dat meestal een paar euro maar boven de achttien jaar hebben jongeren veel vaker een schuld door bijvoorbeeld openstaande rekeningen voor de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes en betalingsachterstanden bij de Belastingdienst. 

Bij twee op de vijf achttienplussers gaat het om een bedrag van minder dan honderd euro maar bij twintig procent is de betalingsachterstand zelfs 2500 euro of meer. Zeventien procent van de ondervraagden leent bij familie, vrienden of zijn bank. 

Ouders

Volgens het Nibud zijn betalingsachterstanden te voorkomen als jongeren betere voorlichting krijgen. "De uitdaging is om jongeren bewuster te maken van wat lenen is en wat het maken van schulden voor gevolgen kan hebben", stelt het instituut. 

Het instituut is ''positief verrast'' over de belangrijke rol die ouders blijven houden als hun kinderen meerderjarig zijn. Meer dan de helft (63 procent) van de achttienplussers praat nog minstens een keer per maand met zijn ouders over geldzaken.

''Die invloed kunnen ze gebruiken om hun kind te helpen uiteindelijk financieel gezien op eigen benen te staan.''