Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan investeren in woninghypotheken. Zij doen dat via de nieuwe hypotheekaanbieder Munt Hypotheken. 

Dit maken de partijen vrijdag bekend.

Munt Hypotheken heeft de ambitie om binnen enkele jaren meer dan 3 miljard euro aan hypotheken te verstrekken. Dit bedrag is afkomstig van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds PGB.

Dit zijn daarmee de eerste Nederlandse pensioenfondsen die op die manier investeren in Nederlandse woninghypotheken. Naar verwachting zullen op korte termijn nog enkele andere Nederlandse pensioenfondsen het voorbeeld volgen.

De nieuwe marktpartij gaat de hypotheken aanbieden via onafhankelijke hypotheekadviseurs zoals De Hypotheker, Van Bruggen Adviesgroep en HypotheekCompany, maar ook via advieskanalen zoals de hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis.

Pensioenfondsen worden al langer aangespoord om meer te investeren in de Nederlandse economie. ''Wij zijn trots dat we tot de eerste fondsen behoren die daarin hun verantwoordelijkheid nemen'', zegt Inge van den Doel, directeur vermogensbeheer bij PMT. ''Bovendien realiseren we ook een goed rendement voor onze deelnemers.''

Een op zes staat open voor Hema-hypotheek