Het aantal miljardairs in de wereld is in de twaalf maanden tot en met juli gestegen naar 2.325, een stijging van 155 superrijken in vergelijking met een jaar eerder. 

Dat maakten de Zwitserse bank UBS en onderzoeksbureau Wealth-X woensdag bekend na een jaarlijks onderzoek naar het aantal miljardairs in de wereld.

De miljardairs zijn samen goed voor een vermogen van 7,3 biljoen dollar (5630 miljard euro). Ze bezitten daarmee bijna 4 procent van het wereldwijde vermogen.

Vooral in Azië neemt het vermogen flink toe, met een plus van bijna 19 procent, tegen een wereldwijde toename met bijna 12 procent. Het aantal miljardairs in het Verre Oosten ging met 10 procent omhoog, ofwel met 52 nieuwe superrijken. Daarvan kwamen er 33 uit China.

Europa

Verder bleek dat de meeste miljardairs, 775, zijn te vinden in Europa, met een gezamenlijk vermogen van 2,37 biljoen dollar.

In de Verenigde Staten werden 571 miljardairs geteld, in China 190, in Groot-Brittannië 130 en in Duitsland 123.

In New York wonen de meeste miljardairs (103), gevolgd door Moskou (85), Hongkong (82), Londen (72) en Peking (37).

Vermogen

De miljardairs bezitten nu een vermogen dat twee keer zo groot is als de omvang van de Duitse economie. Ook ligt het vermogen hoger dan de totale marktwaarde van alle bedrijven in de Dow-Jones index van de beurs in New York.

De onderzoekers meldden daarnaast dat voor 81 procent van de miljardairs geldt dat zij hun vermogen grotendeels zelf hebben verdiend.

Tot de rijkste mensen ter wereld behoren onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates, superbelegger Warren Buffett, de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim en de oprichter van het Spaanse kledingconcern Inditex, Amancio Ortega.