Ruim zeven op de tien huishoudens gaan er in koopkracht op vooruit. In 2015 stijgt de koopkracht gemiddeld met een half procent.

Dat blijkt uit de cijfers die dinsdag bekendgemaakt zijn tijdens Prinsjesdag.

Vooral werkenden en uitkeringsgerechtigden hebben volgend jaar meer te besteden. Iets meer dan de helft van de ouderen gaat erop vooruit, maar de gemiddelde koopkracht van gepensioneerden blijft gelijk.

Tweeverdieners met kinderen gaan er meer op vooruit dan stellen zonder kinderen.

Alleenverdieners met een modaal inkomen gaan er het meest op achteruit, 2,5 procent. Alleenstaande ouders met een minimumloon zien hun koopkracht met 10 procent het sterkst toenemen.

Het Nibud waarschuwt dat bijstandsgerechtigden het in 2015 financieel gezien zwaarder krijgen dan dit jaar.

Arbeidskorting

De arbeidskorting gaat met 100 euro omhoog, waardoor het aantrekkelijker wordt om te gaan werken. De eerste schijf van het belastingtarief wordt minder verhoogd dan voorzien. In 2014 werd dit tarief tijdelijk verlaagd, deze verlaging wordt voor drie kwart structureel.

De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, wordt verlaagd. De oudertoeslag in box 3, een extra vrijstelling over vermogen, wordt afgeschaft.

Ouders die hun baan verliezen, houden vanaf volgend jaar zes maanden recht op kinderopvangtoeslag om zich te focussen op het vinden van nieuw werk.

Zorgverzekering

De jaarpremie van een zorgverzekering stijgt naar verwachting naar 1.211 euro per volwassene, bijna 10 euro meer per maand. Het verplicht eigen risico zal volgend jaar met 15 euro toenemen naar 375 euro.

De inkomensafhankelijke zorgpremie stijgt voor ouderen en zzp'ers. De zorgtoeslag voor Nederlanders met de laagste inkomens gaat omhoog.

Woningeigenaren

Woningeigenaren die hun huis laten verbouwen, profiteren een half jaar langer van het verlaagde btw-tarief op arbeid. De verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd.

De rente van restschulden, die tot 2018 ontstaan, mag straks vijftien jaar worden afgetrokken van de belasting in plaats van tien jaar.

De verhuisregeling wordt permanent, dat betekent dat woningeigenaren met dubbele lasten deze vanaf volgend jaar maximaal drie jaar kunnen aftrekken van de belasting.

OV-kaart

De OV-kaart voor studenten blijft bestaan en komt beschikbaar voor alle mbo’ers.

Inkomens van leraren, politieagenten en ander overheidspersoneel stijgen mee met de markt, nadat er jaren sprake was van een nullijn.

Overzicht kabinetsplannen 2015 | Tekst troonredePolitieke reacties

Liveblog | Dossier Prinsjesdag | Upload beeld via NUfoto