Enschede trekt het omstreden 'pensioenplan' in. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Patrick Welman vrijdagmorgen gezegd.

De Twentse gemeente maakte eerder deze week bekend te overwegen om mensen die aankloppen voor een bijstandsuitkering eerst hun pensioen te laten 'opeten', als dat mogelijk is.

Dat zou betekenen dat mensen die geen werk hebben al voor hun 65e hun oudedagsvoorziening zouden moeten consumeren.

Donderdag zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dat ze afstand nam van dat voornemen, omdat het volgens haar niet de bedoeling is dat pensioen wordt ingezet als inkomen als iemand tijdelijk zonder werk zit.

Voorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV vindt het goed dat de gemeente van het "onzalige plan" afziet. 

"Mensen die keurig sparen voor hun oudedagsvoorziening moet je daarvoor niet straffen. Pensioen is uitgesteld loon van werknemers en geen spaarpot waarmee je een gat in een gemeentebegroting kunt dichten", meent Limmen. 

Probleem

Welman benadrukt dat het probleem dat Enschede heeft met het financieren van de bijstand nu niet uit de wereld is. Enschede is van oudsher een sociaal zwakke gemeente met een hoog werkloosheidscijfer.

Dat ligt op dit moment op 18,5 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 8 procent is. Door nieuwe regels zou Enschede 22 miljoen euro aan rijkscompensatie op de bijstandsuitgaven mislopen.

Welman: ''We staan met onze rug tegen de muur. We hebben al heel vaak aangeklopt bij het ministerie, maar kennelijk was alleen de pensioenmaatregel voldoende om eindelijk landelijke aandacht te krijgen.''

Wakkerschudden

De Twentse wethouder ontkent met klem dat het 'pensioenplan' is bedacht om het ministerie wakker te schudden. ''Ik ben er wel heel erg blij mee, maar dit was echt het laatste dat we konden bedenken.

Enschede is al heel ver gegaan met ingrepen. Maar er komen per week 40 werklozen bij en het beroep op de bijzondere bijstand en de schuldhulpverlening neemt steeds toe.''

Welman praat vrijdagmiddag met Klijnsma over de problemen. Hij heeft nu een ander plan, maar wil daar nog niets over zeggen. ''Het landelijke verdeelmodel moet rechtvaardiger. Daar profiteren ook andere gemeenten van.''