Wanneer huiseigenaren hun woning verhuren aan toeristen of anderen via websites als Airbnb, zijn zij amper of niet verzekerd tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten.

De polissen van particulieren staan tijdelijke verhuur aan toeristen niet toe, bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars tegen de Volkskrant.

Airbnb-verhuur is nu niet verzekerd, omdat die 'een te hoog risico op schade' met zich meebrengt. Of omdat de particuliere verhuurders 'geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben'. Dat blijkt uit een rondgang van bezorgde Airbnb-verhuurder Ferdy Santoo bij zeven verzekeraars.

"Normaal gesporken is commerciële verhuur niet gedekt. Het risico is namelijk anders. Er komen bijvoorbeeld ineens meer mensen over de vloer die zich minder verantwoordelijk voelen voor haven en goed. Daarom is dat in de meeste gevallen niet gedekt", legt Paul Koopman, van het Verbond van Verzekeraars, aan NU.nl uit.

Daarom biedt Airbnb zelf ook een verzekering aan voor mensen die deelnemen aan het verhuurnetwerk. Deze verzekering biedt een garantie tot 700 duizend euro voor schade aan eigendommen van de verhuurder. 

Maar het is moeilijk beoordelen of die polis goed dekking biedt, zegt Koopman. "Het is daarom goed dat huiseigenaren goed kijken naar die polisvoorwaarden en de mate van verzekering die Airbnb biedt."

Oplossingen

Koopman verwacht dat verzekeraars zich snel instellen op huiseigenaren die hun huis voor korte tijd willen verhuren door speciale polissen in de markt te zetten. "Dat is de kern van ons vak; risico’s afdekken. Het duurt niet lang voor er oplossingen worden geboden. Hoever men is weet ik niet."

Een woordvoerder van Nationale Nederlanden laat aan NU.nl weten dat de verzekeraar bezig is met het herzien van de polisvoorwaarden. "We kijken naar de mogelijkheden om de voorwaarden aan te passen of aan te vullen. We kunnen daarbij onderscheid maken tussen actieve verhuurders, die hun woning voor langere tijd verhuren, of voor mensen die hun woning af en toe aan toeristen verhuren."

Een termijn kan de woordvoerder nog niet noemen. "Dat kan per 1 januari zijn, maar dat is nog niet bekend. Evenmin als het mogelijke effect hiervan op de premie."

Koopman, van het Verbond van Verzekeraars, adviseert daarom dat huiseigenaren die hun huis via een platform als Airbnb willen verhuren, tot dat moment goed kijken in hun polis. "Of vraag aan de verzekeraar of een tussenpersoon hoe het precies zit met dekking."