Consumenten met een woekerpolis slepen ASR voor de rechter omdat de compensatieregeling niet zou deugen.

De verzekeraar zou de compensatie berekenen op basis van 'aannames en onduidelijke rekenformules'.

Ze willen dat ASR openheid van zaken geeft en dat de rechter de huidige regeling ongeldig verklaart, meldt de Stichting Woekerpolisproces.

ASR moet duidelijkheid geven over de formules die worden gebruikt om de compensatie te bepalen. De gegevens die eigenlijk zouden moeten worden gebruikt, zijn volgens de belangenvereniging verloren gegaan.

"ASR is als gevolg van fusies, overnames en samenvoegen van fondsen veel gegevens kwijtgeraakt. Het verloop van de polis wordt nu door ASR gereconstrueerd", zo staat in een schriftelijke verklaring van de stichting.

Problemen

Stichting Woekerpolisproces vertegenwoordigt consumenten die door hoge kosten van woekerpolissen in financiële problemen zijn gekomen.

De stichting sleepte ook al andere verzekeraars voor de rechter vanwege hun compensatieregeling.

ASR verkocht 1,1 miljoen woekerpolissen onder de merken Stad Rotterdam, Waerdye, Fortis en Falcon. ASR zou de rekenmethode niet openbaar willen maken omdat dan bedrijfsgevoelige informatie vrij zou komen.

ASR wilde maandag niet reageren op de beschuldiging van Stichting Woekerpolisproces. Wel bevestigde een woordvoerder dat de dagvaarding vrijdag is binnengekomen.

Meldpunt

Consumentenprogramma Radar maakt maandag bekend een meldpunt voor woekerpolishouders te openen. Dat doet het programma omdat polishouders niet kunnen controleren of de aan hen toegekende compensatiebedragen kloppen. 

Volgens de programmamakers weten steeds meer polishouders welk compensatiebedrag hun verzekeraar wil uitkeren. Maar niemand zou weten waar dit bedrag op gebaseerd is. 

Twijfelen

Consumenten die twijfelen over de hoogte van hun compensatiebedrag, kunnen zich op de site van het AVROTROS-programma melden. Zo hoopt Radar inzicht te kunnen krijgen in de compensatie van houders van woekerpolissen.

Het televisieprogramma heeft al eerder geprobeerd om de berekeningen boven tafel te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Verzekeraars zouden deze "bedrijfsgevoelige informatie" niet willen delen of vinden het te duur om de berekeningen naar de polishouders door te sturen.