Voor het eerst in jaren is in delen van Nederland het aantal mensen dat spullen van de voedselbank nodig heeft gedaald. Onder meer in Noord-Holland en de Haaglanden zijn er minder klanten.

Dat schrijft Trouw zaterdag.

Ook in steden in Brabant en Twente ziet de voedselbank een daling in het aantal afnemers.

De daling in deze regio's is een keerpunt. Een jaar gelden nam de noodhulp nog met 30 procent toe en begin dit jaar spraken de 154 voedselbanken in het land nog de verwachting nog uit dat de vraag naar pakketten niet zou afnemen.

Volgens de krant is in bijvoorbeeld Tilburg sprake van een daling van zo'n 20 procent. Bij voedselbank Zaanstreek nam het aantal klanten met een kwart af: van vierhonderd huishoudens naar driehonderd in een jaar tijd.

Trouw schrijft dat er ieder jaar in de zomer sprake is van een tijdelijke daling, maar dat de distributiecentra de huidige daling, die al voor de zomer werd ingezet, niet kunnen verklaren.

Grens

Er zijn nog wel voedselbanken waar de vraag oploopt: het distributiecentrum in Noordoost-Nederland, waar onder meer Friesland, Groningen en een stukje van Overijssel onder vallen, maakt daar melding van. In Zuid-Limburg is sprake van een wachtlijst voor driehonderd huishoudens.

Mocht het aantal klanten bij de voedselbanken inderdaad structureel teruglopen, dan zal de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken de grens om in aanmerking te komen voor een pakket wellicht verruimen. Die grens ligt nu nog op 180 euro leefgeld per maand voor een alleenstaande.