De inflatie in de eurozone is in augustus verder gedaald. Het percentage kwam deze maand uit op 0,3 procent. 

Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting. In juli zakte de geldontwaarding in de eurolanden al tot 0,4 procent. 

Afgezien van de prijzen voor voedingsmiddelen en energie liep het prijspeil wel iets op. Deze zogeheten kerninflatie kwam uit op 0,9 procent. In juli was dat nog 0,8 procent.

Eurostat geeft geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag meldt het Duitse statistiekbureau dat de inflatie in Europa's grootste economie deze maand op 0,8 procent uitkwam.

In Spanje zakte het prijspeil in augustus met 0,5 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

ECB

De inflatie in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van 2 procent. Het percentage raakte daar deze maand dus nog verder van verwijderd.

De ECB heeft meerdere keren gezegd te zullen ingrijpen als de zeer lage inflatie dreigt om te slaan in deflatie. Een aanhoudende periode van prijsdalingen kan een rem zetten op het herstel van de economie.

Mogelijk wordt hierover donderdag een besluit genomen, als het bestuur van de centrale bank bijeenkomt voor de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone.

Werkloosheid

Vrijdag werd ook bekend dat het aantal werklozen in juli stabiel is gebleven in vergelijking met de voorgaande maand. In de hele Europese Unie liep de werkloosheid wel iets terug.
 
In totaal werden 18,4 miljoen werklozen geteld in de eurozone. Dat aantal lag vrijwel gelijk met juni, toen het laagste niveau sinds september 2012 werd bereikt.

Vorige maand had 11,5 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden geen betaalde baan. In juli vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 11,9 procent. In de hele EU zaten in juli 24,9 miljoen mensen zonder werk. Dat is 41.000 minder dan een maand eerder.

Oostenrijk en Duitsland kenden met circa 5 procent de laagste werkloosheid. De arbeidsmarkt in Griekenland en Spanje blijfven onverminderd slecht.

Griekenland

In Griekenland bedroeg de werkloosheid volgens de meest recente cijfers van mei ruim 27 procent. In Spanje zakte dit percentage vorige maand van 24,6 naar 24,5.

Finland, Luxemburg en Italië waren de enige eurolanden waar de werkloosheid het afgelopen jaar toenam. De werkloosheid in Nederland was in juli met 6,7 procent iets lager dan een jaar eerder.

Afname

Over een heel jaar gezien nam de werkloosheid in de eurozone met 725.000 mensen af. In de hele EU waren er 1,6 miljoen minder werklozen dan in juli 2013. Van de niet-eurolanden deed Hongarije het statistisch gezien het beste. Daar liep de werkloosheid in het afgelopen jaar terug van 10,4 procent naar 8,1 procent van de beroepsbevolking.
 
De werkloosheid onder jongeren (tot 25 jaar) daalde in de eurozone naar 23,2 procent. Dat was een jaar eerder nog 24 procent. In Nederland daalde de jeugdwerkloosheid in juli naar 10,4 procent.