Huizenbezitters die hun woning verkopen, krijgen daar gemiddeld 11,5 procent minder voor dan hun oorspronkelijke vraagprijs.

Dat meldt Calcasa woensdag. Deze onderneming is gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed.

Kopers betalen gemiddeld 34.000 euro minder dan de verkoper aanvankelijk heeft gevraagd.

Ondanks dat er inmiddels meer huizen worden verkocht en de gemiddelde woningwaarde stijgt, is het volgens Calcasa "nog steeds verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten".

Snel verkocht

Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs is namelijk kleiner naarmate een huis sneller verkocht wordt.

Als een woning binnen een halfjaar van eigenaar wisselt, ligt de uiteindelijke verkoopprijs slechts 5,2 procent onder de vraagprijs.

Maar voor een woning die langer dan twee jaar op de markt is, krijgt een verkoper gemiddeld 23,2 procent minder dan zijn vraagprijs. Dat komt neer op een prijsdaling van 68.000 euro.

Vrijstaande huizen

Het verschil tussen de vraagprijs en koopsom is het grootst bij (half) vrijstaande woningen. Deze huizen hebben historisch gezien al een langere verkooptijd.

Huizen van dit type die langer dan twee jaar te koop staan, worden voor een 27 procent lagere verkoopprijs van de hand gedaan. Dat is 67.000 euro minder dan de originele prijs. Halverwege 2007 lag dit verschil nog op 34.000 euro.

Eigenaar vrijstaande woning merkt weinig van herstel | Woningmarkt herstelt sneller in steden