Banken en verzekeraars hebben in het tweede kwartaal flink meer hypotheken verstrekt. Ten opzichte van het zeer slechte tweede kwartaal in 2013 steeg de omzet met 44 procent.

Het aantal hypotheken steeg zelfs nog iets meer met 48 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat stelt onderzoeksbureau IG&H dinsdag.

Ten opzichte van de eerste drie maanden dit jaar kwam de hypotheekomzet negentien procent hoger uit. Gekeken naar de omzet was het tweede kwartaal 'een van de beste kwartalen van de afgelopen twee jaar', zo stelt het onderzoeksbureau.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 is er nog wel sprake van een daling van de omzet van dertien procent. Het aantal verstrekte hypotheken ligt echter nog maar zes procent lager.

Hypotheeksom

Dat het aantal hypotheken harder stijgt dan de omzet komt door de dalende hypotheeksom. Die lag in het tweede kwartaal gemiddeld op 212 duizend euro, tegen 218 duizend een jaar geleden.

Dat de hypotheeksom nog wel lager ligt ondanks de inmiddels licht stijgende huizenprijzen, komt volgens IG&H doordat huizenkopers gedwongen door scherpere regels meer eigen geld in hun huis stoppen.

Hypotheekverstrekkers laten Blok-hypotheek links liggen | Rabobank ziet aandeel hypotheekmarkt fors krimpen