'Consument moet hogere spaarrente vragen'

De Consumentenbond begint een actie die banken moet bewegen hun spaarrentes te verhogen.

Dat laat de belangenvereniging maandag weten. De organisatie wil ook consumenten aansporen om te zoeken naar een hogere rente voor hun spaargeld.

Volgens een berekening van de Consumentenbond laten spaarders gezamenlijk in een jaar tijd 1 miljard euro aan spaarrente liggen.

Dat komt doordat grote banken een relatief lagere spaarrente uitkeren, terwijl hun klanten niet van bank wisselen. De drie grootste banken ABN Amro, Rabobank en ING hebben meer dan driekwart van het spaargeld in handen. 

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldde eerder dat de spaarrente bij deze banken 0,5 procentpunt lager ligt dan bij kleinere banken. Daarmee lopen klanten van grotere banken 50 euro per jaar mis voor elke 10.000 euro die zij gespaard hebben. 

Rijk

Volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond maken consumenten het "banken gemakkelijk om rijk te worden."

Daarom roept de organisatie consumenten op om via een meldpunt aan hun bank te laten weten dat ze een hogere rente willen. Verder kunnen ze ook een recensie van hun bank achterlaten.

Ook kunnen ze via de Consumentenbond berekenen hoeveel extra spaarrente ze bij een andere bank kunnen krijgen. En daarnaast is er een zogenoemde spaaralert. Leden krijgen een mailtje als een andere bank een hogere rente aanbiedt.

Sparen, beleggen of aflossen hypotheek | Gemiddelde spaarrente daalt naar 1,31 procent

Tip de redactie