De klantenservices van energiebedrijven presteren vaak ondermaats.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Consumentenbond. 

Gemiddeld krijgen de bedrijven een rapportcijfer 5,2. Oxxio en Electrabel staan met respectievelijk een 3,9 en een 3,3 onderaan. Delta kreeg een 4,6 en Nuon een 5. Alleen United Consumers heeft een ruime voldoende gekregen (7,3).

Vragen van klanten worden soms helemaal niet beantwoord en de wachttijden zijn vaak lang. Dat geldt zowel voor de telefonische service als die via e-mail. Ook de kwaliteit van de antwoorden laat te wensen over.

Veel klantenservicemedewerkers hebben bijvoorbeeld weinig verstand van zonnepanelen. Een merendeel kan het verschil tussen terugleveren en salderen niet goed uitleggen bij de jaarlijkse berekening van het energieverbruik, aldus de Consumentenbond.

Kosten

Verder vertelde bijna geen enkele leverancier dat consumenten een slimme meter kunnen weigeren. Ook noemen veel bedrijven de netwerkkosten niet als een klant vraagt naar de kosten van een energiecontract.

Daarnaast wordt niet altijd gewaarschuwd voor de boete als een klant tussentijds wil overstappen naar een andere leverancier.

De bond stelde twaalf energiebedrijven per mail en telefonisch vragen over de kosten van een jaarcontract, overstappen, het verschil tussen netbeheerder en leverancier, zonnepanelen en de slimme meter.

Antwoord

Van de 240 verstuurde mails werd 15 procent niet beantwoord. Slechts vier bedrijven gaven altijd antwoord. Dat waren Energiedirect.nl, Greenchoice, Budgetenergie en United Consumers.

Oxxio reageerde op slechts elf van de twintig e-mails. En Electrabel negeerde tweederde van de vragen.

Slimme energiemeter maakt rekening nauwkeuriger