Beginnende autorijders moeten rekening houden met premiestijgingen van 200 tot 300 procent wanneer zij schade claimen zonder vijf schadevrije jaren te hebben opgebouwd.

Dat blijkt uit onderzoek van Moneyview naar autoverzekeringen.

Het onderzoeksbureau waarschuwt beginnende bestuurders dat het claimen van een schade grote financiële gevolgen kan hebben. Ook kunnen verzekerden met negatieve schadevrije jaren niet makkelijk naar een andere verzekeraar overstappen.

Moneyview maakte diverse voorbeeldberekeningen, maar geeft aan dat de werkelijkheid een stuk minder eenvoudig is. Ook de gewijzigde regels die in 2016 moeten gaan gelden, maken het voor de consument weinig inzichtelijker wat de financiële consequenties van een schade zijn.

Autoverzekeringen

Het onderzoeksbureau bekeek ook wat momenteel de beste autoverzekeringen zijn. Lancyr, Polisvoormij en Univé scoren goed op prijs bij volledig casco autoverzekeringen. Allsecur, ANWB en Ohra bieden de beste kwaliteit.

Polisvoormij, Witgeld.nl en Verzekeruzelf.nl bieden de voordeligste beperkt casco verzekering. Allsecur, Ohra en Onna- onna winnen het op kwaliteit.

Wie alleen wettelijke aansprakelijkheid wil afsluiten is het goedkoopst uit bij Onna-onna, Witgeld.nl en Verzekeruzelf.nl. De beste kwaliteit wordt geboden door Allsecur, ANWB en Onna-onna.

'Nieuwe regels autoschade nadelig voor jonge automobilist’