Er zijn in juli 13.883 woningen verkocht, een stijging van 43,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit meldt het Kadaster maandag. Vergeleken met een maand eerder stijgt de woningverkoop in juli met 22,6 procent.

Bij alle woningtypen is een toename zichtbaar. De verkoop van tussenwoningen stijgt het meest met een toename van 50,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij 2-onder-1-kapwoningen neemt de verkoop met het laagste percentage toe, namelijk 37,5 procent.

Ten opzichte van een maand eerder is de grootste stijging te zien bij vrijstaande woningen met een toename van 30,2 procent. Bij de appartementen is de stijging het minst groot met 16 procent.

Utrecht

Ook in alle provincies stijgen de woningverkopen. Utrecht ging aan kop met een toename van 65,7 procent vergeleken met juli 2013. Groningen zag de kleinste stijging van de woningverkoop met 21,2 procent.

Vergeleken met juni is de stijging in Zeeland juist het grootste met 39,2 procent meer verkochte woningen. In Friesland is de toename juist het laagst met een groei van 14,6 procent.

 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kadaster. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hypotheken

In juli werden 20.551 hypotheken geregistreerd, een toename van 43,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op maandbasis nam het aantal geregistreerde hypotheken met 19,5 procent toe naar 17.204.

Het aantal executieveilingen nam met 24 procent toe van 175 in juli 2013 naar 217 in juli 2014.

Woningmarkt

Het aantal verkochte woningen ligt al het gehele jaar flink hoger in vergelijking met vorig jaar. 2013 was een slecht jaar voor de woningmarkt.

Een nieuwe hypotheek moet sinds vorig jaar volledig worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Daardoor kochten veel woningzoekenden eind 2012 nog een huis, waarna de markt stil kwam te liggen. Dat de huizenprijzen nog daalden, hielp niet mee aan het vertrouwen.

Sinds het laatste kwartaal van 2013 herstelt de woningmarkt. Het aantal woningverkopen neemt toe en de huizenprijzen stijgen weer sinds 2014 na een lange periode van dalingen.

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis