De verkoop van nieuwbouwwoningen is in de eerste 7 maanden van dit jaar met meer dan de helft (52 procent) toegenomen tot 12.235 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Vooral juli was een goede maand met het dubbele aantal verkochte woningen. Dat heeft de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, woensdag bekendgemaakt.

Volgens de organisatie is het duidelijk dat het herstel op de woningmarkt doorzet. ''Maar het afschaffen van de soepele schenkingsregels volgend jaar, het beperken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de korte aftrekbaarheid van restschuldfinanciering staan mogelijk een langdurig herstel van de woningmarkt in de weg'', waarschuwt NVB-directeur Nico Rietdijk.

Herstel

Hij voorziet dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in heel 2014 uitkomt op 22.000. NVB schrijft het herstel vooral toe aan de historisch lage hypotheekrente en het aantrekkende consumentenvertrouwen. Het herstel zet volgens de koepelorganisatie in bijna alle regio's in het land door.

Volgens Rietdijk wint nieuwbouw aan populariteit ten opzichte van bestaande bouw. ''Dit hangt samen met de herontdekking bij de consument van het gemak én comfort dat nieuwbouw biedt. Bij nieuwbouw weet je wat je krijgt en is het rondmaken van de hypotheek vaak ook beter te overzien en gemakkelijker geregeld dan bij een oud huis, waar nog van alles aan moet gebeuren'', meent de directeur.