Hypotheekverstrekker Obvion, dochter van Rabobank, verlaagt dinsdag de tarieven voor zijn belangrijkste hypotheken met 0,1 procent.

SNS Bank kondigde afgelopen vrijdag al een nieuwe renteverlaging aan.

De tienjaarsrente voor een hypotheek op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt nu bij Obvion 3,4 procent. Bij SNS is dat 3,35 procent.

ABN Amro heeft aangekondigd aanstaande vrijdag de tarieven voor twintig jaar vast te verlagen met 0,15 procentpunt.

De hypotheekrente daalt gestaag doordat banken de afgelopen maanden steeds goedkoper geld konden lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Hypotheekrente

De Hypotheekshop becijferde eerder deze maand dat de rente op een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar voor het eerst onder de 3,5 procent is gezakt. Begin dit jaar moest op een vergelijkbare lening nog 4,05 procent worden betaald.

Volgens Martin Hagedoorn, hypotheekspecialist bij De Hypotheekshop, biedt de Belgische financiële instelling Argenta momenteel de laagste rente. ''Op basis van 10 jaar vast en NHG is daar nu 2,9 procent haalbaar, met de storting van spaargeld op een rekening bij Argenta. Een onvoorstelbaar laag percentage.''

Financieel experts voorzien, op basis van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. ''Voor kopers is het een gunstige tijd op de woningmarkt, niet alleen starters maar door de herstellende huizenprijzen ook voor doorstromers'', zegt Hagedoorn.