Groente en fruit in supermarkten worden niet automatisch goedkoper nu de marktprijzen in Nederland fors zijn gedaald.

Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs grote supermarktketens. Concerns geven aan veel meer op de concurrent te letten voor de prijsvorming dan op de inkoopprijs.

Vrijdag zorgden de Russische sancties voor forse prijsdalingen op de markt voor groente en fruit. Soms werden partijen zelfs gratis van de hand gedaan. 

“Wij zullen telers niet actief om een lagere prijs vragen als gevolg van de boycot van Rusland”, verklaart Jumbo. “Echter, we sluiten niet uit dat dit elders in de markt wel gebeurt en dat we dit voorbeeld dan moeten volgen.”

“Als er andere supermarkten zijn die groente en fruit wel tegen een lagere prijs gaan aanbieden, zullen wij onze prijs daar conform onze spelregels op aanpassen.”

Concurrenten 

Een woordvoerster van Albert Heijn sluit zich hierbij aan. Ze legt uit dat er voor het vaststellen van de verkoopprijs voor groente en fruit eerder wordt gelet op de prijs van concurrenten dan op de inkoopprijs die de supermarktketen zelf betaalt.

Ook gaat Albert Heijn zelf niet direct minder betalen voor de inkoop van groente en fruit. Om kwaliteit en leveringen te garanderen werkt het concern met vaste contracten en leveranciers en koopt het niet in op veilingen. De voorlichtster benadrukt dat het concern dat nu ook niet van plan is.

Uiteindelijk zal een lagere prijs in de markt ook effect hebben voor Albert Heijn. “Dit drukt op alle prijzen, ook op die van onze boeren en telers. Daar kunnen we niet veel aan veranderen.”

Lidl zegt in een verklaring dat het nog te vroeg is om commentaar te geven op de prijsdalingen. Het concern benadrukt langejarige samenwerkingen aan te gaan met de leveranciers en niet in te kopen op de spotmarkt. 

Lees ook: Forse prijsdaling groente en fruit na sanctiesOverzicht sancties EU tegen RuslandOverzicht sancties Rusland tegen EUGrote bedrijven waarschuwen voor sancties