De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven voor de tweede maand op rij op historisch lage percentages.

Dat maakt de ECB donderdag bekend. Dat betekent dat de rente waartegen Europese banken geld kunnen lenen op 0,15 procent blijft.  

De depositorente, die banken ontvangen als zij voor een korte periode geld bij de ECB stallen, blijft met min 0,10 procent negatief.

Tot slot houdt de Europese toezichthouder de herfinancieringsrente, het percentage dat banken moeten betalen wanneer zij geld lenen om aan het einde van de dag aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, op 0,40.

Inflatie

De lage rentestanden zijn een gevolg van de lage inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen in de landen die met de euro betalen, laten sinds 2012 een dalende trend zien.

In juli daalde de inflatie van 0,5 naar 0,4 procent, in Nederland kwam de prijsontwikkeling met de Europese rekenmethode in dezelfde maand uit op 0,3 procent. De ECB streeft naar een percentage van dichtbij maar onder de 2.

Deflatie

Een langdurige lage inflatie kan omslaan in deflatie. Wanneer dit voor een langere periode aanhoudt, kan de situatie ontstaan dat consumenten hun aankopen uitstellen omdat spullen steeds goedkoper worden. 

Ook wordt het voor huishoudens en overheden moeilijker om schulden af te lossen. Geld, dus ook schulden, stijgt bij deflatie in waarde. Met name voor landen met een hoge staatsschuld levert dit problemen op. Dat heeft een drukkend effect op de toch al kwetsbare economische groei in europa.

Verlagen 

De lage inflatie was voor de ECB de aanleiding om in juni de toen al historisch lage rentes nog verder naar beneden bij te stellen.

Als Europese banken goedkoper geld kunnen lenen, dan heeft dat invloed op de inflatie. In theorie wordt krediet voor consumenten en bedrijven goedkoper en komt er meer geld in omloop. Daardoor stijgen de prijzen van producten en daarmee de inflatie.

De gevaren van deflatie | Dit moet u weten over inflatie