De kosten van een dagje uit zijn in de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Met name het vervoer en de entreekaartjes voor bioscoop, theater en festivals zijn duurder geworden.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De kaartjes voor bioscopen, theaters en festivals zijn tussen juli 2009 en juli 2014 een kwart duurder geworden. Een van de oorzaken is de verhoging van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent in 2011.

Een jaar later werd deze btw-verhoging teruggedraaid, maar de prijzen zijn niet in dezelfde mate gedaald. Dat komt weer door de bezuinigingen op subsidies.

Attractieparken

De entreeprijs voor attractieparken is met 20 procent gestegen. Kaartjes voor dierentuinen en musea werden 18 procent duurder. De inflatie lag in dezelfde periode op 11 procent.

Ook de kosten van het vervoer van een dagje uit zijn toegenomen. De prijs van het openbaar vervoer en taxi steeg met 17 procent, terwijl de autokosten met 27 procent toenamen mede door de belastingverhoging van benzine. Voor parkeren moest gemiddeld 20 procent meer betaald worden.

De kosten voor eten in een fastfoodrestaurant of het afhalen van eten is de afgelopen vijf jaar 12 procent gestegen, vrijwel gelijk aan de inflatie. De prijsstijging in restaurants bedroeg 9 procent.

Succes maakt Museumkaart duurder