De inflatie blijft ook in juli op een laag niveau. Het prijspeil kwam vorige maand, net zoals in juni, uit op 0,9 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het grootste deel van de prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere huurprijzen. Die stegen gemiddeld met 4,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit zorgde in juli niet voor een hogere inflatie, omdat de huurprijzen in juli 2013 met 4,7 procent nog harder waren gestegen. Deze stijging, de sterkste sinds 1994, kwam door een gewijzigd huurbeleid van het kabinet.

De maximale huurverhoging werd gelijk gesteld aan de inflatie van het voorafgaande jaar, daar bovenop kon de huur worden opgeschroefd met een inkomensafhankelijk percentage.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Uitverkoop

De zomeruitverkoop van kleding had een drukkend effect op de prijsontwikkeling, kleren waren sterker afgeprijsd dan een jaar eerder. Vorige maand was het tegenovergestelde het geval, de uitverkoop was toen voor consumenten iets minder gunstig dan in juni 2013. 

Autobrandstoffen, een belangrijke indicator van inflatie, waren afgelopen maand 0,4 procent hoger dan een jaar eerder en drukte daarmee eveneens de inflatie. De prijsontwikkeling van verse groenten steeg wel boven de inflatie van 0,9 procent uit.   

Eurozone

Om de inflatie tussen de eurolanden goed met elkaar te kunnen vergelijken, wordt er ook een andere rekenmethode gebruikt. Daarbij komt de inflatie in juli uit op 0,3 procent, net als in juni. Dat is lager dan het gemiddelde van 0,4 procent van de eurolanden. 

Daarbij moet worden aangetekend dat de Europese rekenmethode geen rekening houdt met de kosten van een eigen woning. Relatief gezien hebben veel Nederlanders een eigen woning vergeleken met andere Europeanen vanwege de hypotheekrenteaftrek. 

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent. Sinds oktober 2013 komt de inflatie in de eurozone niet boven de 1 procent uit, mede daarom verlaagde de ECB de belangrijkste rentes in juni.

Bekijk een reactie van het CBS:

De gevaren van deflatie | Dit moet u weten over inflatie | ECB bestrijdt lage inflatie met verdere renteverlaging