Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis, doordat het geld staat op rekeningen waar weinig of geen rente over wordt gegeven.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Leaseplan Bank onder ruim duizend Nederlanders.

Negen op de tien Nederlanders sparen, in totaal staat er zo’n 335 miljard euro op spaarrekeningen. Ruim de helft kwalificeert zichzelf een 'slapende spaarder’, dat wil zeggen dat ze zelden switchen van spaarrekening.

Meer dan drie op de vier spaarders laten hun geld staan bij een bank waar de rente relatief laag is. Gemiddeld kunnen huishoudens 200 tot 300 euro meer aan rente binnenhalen als zij het geld schuiven.

Rente

Twee op de drie spaarders hebben geen idee hoe hoog het rentepercentage op de spaarrekening is. Als er wordt overgestapt, is een hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan hoger dan 0,5 procentpunt zijn. Slechts 4 procent zegt actief op zoek te gaan naar de hoogste spaarrente.

Mannen bezitten meer verschillende spaarrekeningen dan vrouwen; 12 procent van de mannen versus 7 procent van de vrouwen heeft meer dan drie spaarrekeningen.

Spaargeld

Tevens hebben mannen meer spaargeld; 24 procent heeft meer dan 15.000 euro op zijn spaarrekening. Slechts 12 procent van de vrouwen heeft meer dan 15.000 euro aan spaargeld.

Nederlanders sparen het liefst voor reizen, gevolgd door woninginrichting en lekker eten en uitgaan. Vrouwen sparen vaker dan mannen voor een 'appeltje voor de dorst’. Mannen leggen vaker geld opzij voor een auto.

Sparen, beleggen of aflossen hypotheek | Gemiddelde spaarrente daalt naar 1,31 procent