Een nieuwe autoverzekeraar test momenteel een kastje dat bijhoudt waar, wanneer en hoe veilig wordt gereden. Iemand die netjes rijdt, kan tot 35 procent korting op de premie krijgen.

Dat meldt Trouw woensdag.

De verzekeraar Fairverzekering analyseert de verzamelde data om te kijken wat het risico op schade is. Na afloop van de maand krijgt de autobezitter die netjes gereden heeft automatisch een deel van de maandpremie teruggestort.

Er zijn twee kortingscategorieën: 10 en 35 procent. Te hard rijden hoeft niet meteen te leiden tot het schrappen van korting, maar de combinatie van te hard rijden in de avonduren en vaak flink op de rem trappen wel.

Wie een maand niet rijdt, krijgt automatisch 35 procent korting. De verzekeraar gaat ervan uit dat mensen bewuster gaan rijden, waardoor ze minder schade maken.

Volgens de krant is de verwachting dat meer verzekeraars data gaan verzamelen over het gedrag van mensen. Wie gezond leeft, kan daarvoor beloond worden. Dat betekent wel dat een deel van de privacy moet worden opgeofferd.

Jongeren betalen steeds meer voor autoverzekering | Premies autoverzekeringen lopen flink uiteen