Het oppotten van geld op een spaarrekening levert steeds minder op. De rente op spaargeld is dit jaar namelijk in kleine stapjes gedaald naar gemiddeld 1,33 procent, zo blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Moneyview.

 Begin dit jaar kregen rekeninghouders gemiddeld nog anderhalf procent rente op hun spaarrekening.

Ook aan het vastzetten van geld valt minder te verdienen dan in januari. Wie vorige week zijn geld voor een jaar stalde, ontving van de doorsnee bank 1,34 procent rente, tegen 1,51 procent in de eerste week van dit jaar.

De rente op vijfjaarsdeposito's daalde in die periode van 2,30 procent naar nog geen twee procent.

Renteverlagingen

Oorzaak voor de lage tarieven is onder meer de recente renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor komt er meer geld op de markt en kunnen banken goedkoper aan geld komen.

Voor mensen met een schuld is de lage rente echter fijn, omdat zij over hun leningen eveneens minder aan de bank moeten betalen.

Zo daalde de gemiddelde rente op variabele hypotheken vorige week naar 2,54 procent, waar dat begin dit jaar nog 2,7 procent was. Voor huiseigenaren die hun rente vastzetten zijn de tarieven nog verder gedaald, zo tonen de gegevens van Moneyview aan.