PostNL wil de prijs van postzegels opnieuw verhogen, om de dalende omzet uit het bezorgen van brieven en kaartjes te kunnen opvangen.

Dat zei topvrouw Herna Verhagen maandag na presentatie van de halfjaarcijfers tegen RTL Z. PostNL wacht nog op het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"We hopen dat er inderdaad een beslissing komt die ons de mogelijkheid geeft om opnieuw de postzegelprijs te verhogen", aldus Verhagen.

Begin dit jaar verhoogde het bedrijf de prijs al van 60 naar 64 eurocent. In augustus 2013 werd de prijs van een postzegel nog met 6 cent opgehoogd. Eind 2010 kostte een postzegel nog 44 eurocent.

Hoeveel duurder de postzegel wordt, kan het bedrijf nu nog niet zeggen. Het is namelijk de ACM die bepaalt hoe sterk de prijzen maximaal mogen stijgen, zo stelt een woordvoerder van het bedrijf.

Het bedrijf rekent er echter op dat de nieuwe prijsstijging hoger zal zijn dan de inflatie, de stijging van het gemiddelde prijspeil in Nederland. De vorige tariefsverhoging bedroeg bijna 7 procent, terwijl de inflatie in Nederland vorig jaar uitkwam op 2,5 procent.

Terecht

Volgens Verhagen is het terecht dat een consument 'een heel klein beetje meer betaalt' voor het bezorgen van brieven en kaarten. Het volume van de bezorgde post krimpt jaarlijks namelijk met 10 tot 12 procent. "Dat houdt in dat je je processen moet aanpassen", verdedigt de topvrouw de beoogde prijsstijging.

Zelf werkt PostNL intern hard aan het verbeteren van de bedrijfsvoering. Zo liet het bedrijf begin vorig jaar weten tot eind 2015 tussen de 2.700 en 3.500 banen te willen schrappen. Die bezuinigingen zijn echter niet voldoende, zo ziet Verhagen.

Besparingen

Duurdere postzegels en de forse reorganisatie van het bedrijf hielpen PostNL vorig kwartaal de resultaten op de Nederlandse postmarkt te verbeteren. De besparingen lopen op een aantal vlakken voorspoedig, zegt de topvrouw.

Ze wees daarbij vooral op de inkrimping van het aantal locaties waar de bezorging wordt voorbereid. Die werden al teruggebracht van 260 naar 148. PostNL mikte voorheen op 125 locaties, maar verwacht nu dat honderd centra genoeg zijn. Daarnaast wordt nu nog maar op vijf dagen post bezorgd, in plaats van zes.