De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind juli 2014 op een stabiele 110,6 procent.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Aon Hewitt. De afgelopen zeven maanden van dit jaar schommelde de dekkingsgraad rond de 110 procent.

Door de crisis in Oekraïne, nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen en maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), blijven de fondsen echter onder druk staan, aldus Aon. 

Vergeleken met een maand eerder is de dekkingsgraad met 0,7 procentpunten gedaald. Eind juni stond de dekkingsgraad nog op 111,3 procent.

Rente

Doordat de rente van de ECB werd verlaagd steeg de waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen met 2,3 procent.

De sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland zetten op hun beurt de economische groei onder druk. Ook pensioenfondsen hebben hier last van, volgens Aon. 

Het gemiddelde vermogen van de fondsen steeg wel met 1,6 procent doordat investeringen in obligaties, aandelen en vastgoed meer waard werden. 

Rekenregels

Volgens Aon Hewitt moeten de pensioenfondsen goede beleggingsresultaten boeken de komende tijd. Vanaf 1 januari 2015 gaan er nieuwe rekenregels in.

Als de huidige dekkingsgraad met de nieuwe regels wordt berekend staat de gemiddelde dekkingsgraad op 106 procent, maar iets hoger dan de wettelijks ondergrens van 104,3 procent. 

Dit moet u weten over de dekkingsgraad | 'Pensioenregels zorgen voor meer rust' | Wat betekent het pensioenplan voor u? | Bouw ik genoeg pensioen op?