De woningverkopen in de afgelopen maand zijn fors gestegen. In juli werden ruim twaalfduizend woningverkopen gerealiseerd, 33 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit meldt Makelaarsland vrijdag.

Vorig jaar werden in juli nog ongeveer negenduizend woningen verkocht. “De vraag naar huizen blijft onverminderd hoog”, aldus het makelaarskantoor.

Dit is tegen de verwachting in. Traditiegetrouw is de vakantieperiode juist een tijd waarin verkopers en kopers het iets rustiger aan doen.

Vergeleken met de afgelopen maanden is dan ook een afname zichtbaar in juli. Volgens Makelaarsland toont dit “de normale conjunctuurbeweging in de zomerperiode” aan.

Bezichtingen 

Ondanks de rustigere zomermaand is het aantal bezichtigingen hoog. Er werden afgelopen maand ruim 167.000 bezichtigingen aangevraagd.

“Het aantal bezichtigingen is beter dan verwacht. Door de vakantieperiode en het goede weer hebben zij meer tijd en zin om op hun gemak woningen te bezichtigen”, aldus Jeroen Stoop, directeur Makelaarsland.

Drukke nazomer

“Binnenkort gaan deze woningzoekers een koopbeslissing maken. Wij bereiden ons voor op een drukke nazomer.”

De cijfers van Makelaarsland geven een meer actueler beeld van de woningmarkt dan bijvoorbeeld gegevens van het Kadaster. 

Netwerk Notarissen, een landelijk netwerk van 150 notariskantoren, verklaarde vrijdag dat nog één op de drie huizen die worden verkocht onder water staan. De brancheorganisatie twijfelt aan de uitspraak van minister Stef Blok (Wonen) dat het dieptepunt in de woningmarkt voorbij is.

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis