Vrouwen in Duitsland verdienen gemiddeld aanzienlijk minder dan mannen. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek woensdag was dat vorig jaar 22 procent minder, meldden Duitse media.

Duitsland staat met het verschil in bruto-inkomens op de vierde plaats in de lijst met EU-landen. Alleen in Estland (30 procent), Oostenrijk (23 procent) en Tsjechië (22 procent) zijn de verschillen groter.

Nederland is met 17 procent een middenmoter. In Slovenië is het gat met 3 procent het kleinst.

Oorzaken voor de verschillen zijn onder meer dat vrouwen vaak korter werken, minder ervaring hebben en minder leidinggevende functies hebben.

Verschil

Het verschil in inkomen ligt in Duitsland al 20 jaar, sinds dat wordt bijgehouden, bijna hetzelfde ondanks maatregelen van de regering om daar verandering in te brengen.

In dezelfde functie met vergelijkbare ervaring en opleiding is het verschil kleiner, in Duitsland ligt het percentage op 7 procent.

Nederland

In maart bleek uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het verschil in bruto-uurloon in 2012 bijna 18 procent bedraagde.

Voor elke euro die mannen verdienen, krijgen vrouwen 82 cent. Vrouwen zijn volgens het CBS bezig aan een langzame, maar aanhoudende inhaalslag. In 2008 bedroeg het verschil in bruto-uurloon namelijk nog 20 procent.

Ook het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners is tussen 2002 en 2012 gestegen van 13 naar 19 procent.

Vrouwen verdienen minder dan mannen