Vakantiegangers die er met de auto op uitgaan, moeten voor veel naburige landen een tol- of milieuvignet aanschaffen. De vakantie kan een stuk duurder uitvallen als zij dit niet doen.

NU.nl zet de benodigde vignetten voor de belangrijkste vakantielanden op een rij. Ook laten we zien in welke landen tol geheven wordt.

Duitsland

Toeristen in Duitsland zouden eigenlijk vanaf 1 januari 2016 tol gaan betalen. Maar de invoering werd uitgesteld vanwege onenigheid met de Europese Commissie. In de lente van 2017 stemde de Europese Commissie na aanpassingen toch met het plan in.

Nederland, Oostenrijk en Luxemburg hebben grote bezwaren tegen de heffing en hebben om opheldering gevraagd. Oostenrijk wil zelfs juridische stappen nemen. De Duitse regering is ondertussen van plan om vanaf 2019 tol gaan heffen op Duitse snelwegen.

Voor het gebruik van een aantal privéwegen in de Beierse bergen moeten vakantiegangers nu al een kleine vergoeding betalen. Verder zijn voor veel Duitse stadscentra milieustickers, zogenoemde Umweltplakette, verplicht. Dat geldt onder meer voor Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München. De zones worden met borden aangegeven.

De stickers zijn onder meer bij de ANWB, Duitse garages en Duitse keuringsstations te krijgen. De aanvrager moet daarvoor zijn kentekenbewijs meenemen. Het rijden in een Umweltzone zonder geldige sticker kan je een boete bezorgen.

Afhankelijk van hoe 'schoon' een auto is, worden er groene en gele stickers verstrekt. Auto's met een groene sticker mogen overal komen. Voertuigen met een gele sticker mogen in geen enkele milieuzone meer komen, behalve in het stadje Neu-Ulm.

België

In buurland België wordt voor het gebruik van snelwegen geen tol gevraagd. Wel is er een Belgische toltunnel waar gebruikers voor moeten betalen. Het gaat om de Liefkenshoektunnel onder de Schelde bij Antwerpen.

Het is de verbinding tussen de A12 tussen Bergen op Zoom en Antwerpen en de N49 tussen Antwerpen en Zelzate. Toeristen kunnen hun tol zowel contant als met een creditkaart betalen. De laatste optie is goedkoper.

Frankrijk

Op de meeste Franse autosnelwegen wordt tol geheven. Het tarief is afhankelijk van de klasse waarin de auto of camper valt. Het land maakt onderscheid tussen typen voertuigen en de hoogte van het voertuig (inclusief antenne, skybox, dakkoffers en fietsenrek).

Vakantiegangers die snel door de poorten heen willen, kunnen sinds 2014 een zogenoemde tolbadge gebruiken. Daarmee kunnen ze elektronisch hun tol betalen. Ook is de badge geldig als betaalmiddel voor meer dan 250 Franse parkeerterreinen en -garages. Gebruikers betalen een eenmalig aanschafbedrag en een tarief voor de maanden waarin de badge wordt gebruikt.

Franse steden kunnen een milieuzone instellen. Er zijn twee verschillende types zone: een permanente Zone à circulation restreinte (ZCR), zoals in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke Zone de protection de l'air (ZPA). Die kan worden ingesteld in het geval van langdurige of extreme luchtvervuiling.

Er zijn zes verschillende stickers die toegang bieden tot een milieuzone. De benodigde kleur sticker is afhankelijk van het type en de leeftijd van het voertuig en de mate van CO2-uitstoot. Een sticker is geldig in het hele land. Maar de specifieke beperkingen die voor een bepaalde kleur gelden, kunnen per stad verschillen. Informatie over de kleuren en beperkingen is hier te vinden. De informatie is onder meer in het Frans, Duits en Engels beschikbaar.

Spanje

Op de meeste Spaanse snelwegen wordt tol geheven. De tol kan contant of met creditcard betaald worden. Er is ook een elektronisch betaalsysteem met de naam VIA-T. Met dit kastje hoeft de automobilist niet meer te stoppen bij tolpoorten. Ook is het in sommige gevallen voordeliger.

Er gelden daarnaast toltarieven voor vier tunnels: Túnel del Cadí en de Túnel de Vallvidrera op de C16, de Túnel Artxanda op de AP 68 en de Tunél de Sóller op de C711 in Mallorca.

Verder gelden er in een aantal Spaanse steden, zoals Madrid, milieuzones. Die worden gemarkeerd met borden met het opschrift Área de prioridad residencial. Met het inrijden van deze gebieden riskeer je een forse boete. Hotelgasten kunnen van tevoren bij hun hotel informeren of er een ontheffing voor hen is aangevraagd.

Portugal

Vakantiegangers moeten op bepaalde Portugese trajecten tol betalen. Op sommige wegen kan er alleen elektronisch afgerekend worden. In dat geval staat er een bord met de tekst Portagem electrónica

Op deze plekken kan er met een prepaid-tolkaart, ticket, elektronisch kastje of Easytoll betaald worden. Op andere trajecten kunnen bestuurders van auto's met een buitenlands kenteken achteraf tol betalen, om zo een boete te ontlopen. Dat kan via een Engelstalige website waarop de aangesloten tolmaatschappijen staan vermeld.

Daarnaast gelden op twee locaties in het centrum van Lissabon doordeweeks milieubeperkende maatregelen. Alleen auto's die aan bepaalde Europese emissierechten voldoen, mogen daar rijden.

Frankrijk-Spanje-Portugal

Sinds begin juli 2017 kunnen automobilisten een tolbadge kopen waarmee ze langs de 'snelle' tolpoorten in Frankrijk, Spanje en Portugal kunnen rijden.

De elektronische manier van betalen is geldig op het gehele wegennet in deze drie landen en bij ruim driehonderd parkeerterreinen in Frankrijk en Spanje. De gebruiksvoorwaarden zijn hetzelfde als die van de eerder genoemde Franse tolbadge.

Luxemburg

Toeristen hoeven in Luxemburg geen tol te betalen.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Het vignet geldt voor auto's, motoren en aanhangers tot 3.500 kilogram. Een auto met een caravan heeft bijvoorbeeld twee vignetten nodig.

Ze zijn veertien maanden geldig en zijn verkrijgbaar bij postkantoren en tankstations. Munten worden niet aangenomen en wisselgeld wordt tegen een ongunstig tarief teruggegeven in Zwitserse frank.

De ANWB raadt reizigers daarom aan het vignet met een creditcard te betalen of van tevoren in Nederland te kopen. Een vignet voor personenauto's kost zo'n 40 euro.

Verder wordt er voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel tol gevraagd. De Gotthardtunnel is tolvrij.

Oostenrijk

Bezitters van een motorvoertuig tot 3.500 kilogram moeten een tolvignet kopen. De vignetten zijn tien dagen, twee maanden of veertien maanden geldig. De prijs van het vignet is afhankelijk van het type voertuig en de geldigheidsduur.

Ze zijn te koop bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Ook de Duitse automobiliteitsvereniging ADAC biedt de vignetten aan. Vanaf 2018 zijn ze ook digitaal beschikbaar. De vignetten worden dan gekoppeld aan het kenteken, waardoor een sticker op de voorruit niet meer nodig is.

Mensen die een zwaarder voertuig hebben, moeten een GO-box hebben. De gewichtsgrens geldt alleen voor het trekkende voertuig en niet voor een aanhanger. De tarieven zijn afhankelijk van de emissieklasse, het aantal assen en het aantal gereden kilometers.

Toeristen betalen eenmalig administratiekosten en moeten een tegoed opladen. Het kastje moet achter de voorruit geplaatst worden. Het tolbedrag wordt dan automatisch afgeschreven. Achteraf betalen is mogelijk, maar dat is wel omslachtig. De GO-box kan bij een aantal tankstations gekocht en opgeladen worden.

De verplichting geldt ook voor de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd, waar vignetloze voertuigen enkele jaren geleden nog werden getolereerd. Tegenwoordig kunnen mensen die daar geen vignet hebben, een boete van tenminste 120 euro verwachten.

Er zijn stukken snelweg in Oostenrijk waar een vignet niet verplicht is, maar wel apart tol voor gevraagd wordt.

Italië

Bijna alle Italiaanse snelwegen zijn tolwegen. Betalen kan contant of met een creditcard. Met een VIA-card kunnen reizigers sneller door de poorten heen.

Deze kaarten zijn geldig in heel Italië, behalve op Sicilië. Ze zijn te koop bij servicestations langs de autosnelweg en bij tabakswinkels. Verder wordt ook voor het gebruik van de Mont Blanctunnel, de Fréjustunnel en de Grote Sint-Bernardtunnel tol gevraagd.

Daarnaast zijn er in een groot aantal Italiaanse steden en op een aantal eilanden milieuzones ingesteld. Het gaat onder meer om de centra van Rome, Bologna, Florence, Turijn en Pisa. Binnen die zogeheten Zona a traffico limitato (ZTL) worden motorvoertuigen altijd of voor een bepaalde tijd geweerd. De zones en eventuele vrijstellingstijden worden gemarkeerd door een verbodsbord. Ze zijn over het algemeen wel toegankelijk voor hotelgasten en mensen met een lichamelijke beperking.

Het rijden in milieuzones zonder geldig vignet kan leiden tot (een serie van) hoge boetes, die soms pas maanden later thuis op de mat vallen. Bovendien zijn de regels rond de milieuzones complex. De ANWB raadt automobilisten met klem aan de zones te vermijden als ze daar niet per se met de auto hoeven te zijn.

In de centra van Milaan en Bologna moeten automobilisten een milieuvignet aanschaffen. Het gaat om dagkaarten van enkele euro's.

Tsjechië

Ook in Tsjechië moeten toeristen een tolvignet hebben. Het is verplicht voor auto's met een maximaal gezamenlijk gewicht van 3.500 kilogram. Voor een aanhanger is geen apart vignet nodig, en motorrijders met een motor tot 3.500 kilo hoeven geen vignet aan te schaffen.

Chauffeurs van zwaardere voertuigen moeten tol per gereden kilometer betalen. De tol wordt elektronisch geïnd via een kastje. De kastjes zijn op verschillende plekken te koop.

Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand en een jaar. Ze zijn te krijgen bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en tankstations. Op sommige plekken kunnen extra administratiekosten worden gerekend.

Er kan vaak met euro's betaald worden, maar het is aan te raden om een creditcard of Tsjechische kronen mee te nemen. Soms worden er bij verkooppunten extra kosten gerekend of ongunstige wisselkoersen gehanteerd.

Polen

De A1, A2 en A4 zijn Poolse tolwegen voor auto's, busjes, campers en motoren. Toeristen kunnen tol betalen in Poolse zloty's en euro's. Dat kan contant, met een creditcard of via een elektronisch betaalsysteem.

Voor voertuigen of combinaties met een gewicht van boven de 3.500 kilogram gelden meer toltrajecten. Daarvoor moeten toeristen een elektronisch kastje aanschaffen.

Deze viaBOX is te krijgen bij punten aan de Poolse grens. Voor het gebruik betaalt een toerist 120 Poolse zloty's (zo'n 30 euro) borg. De tarieven variëren per traject en zijn afhankelijk van de emissieklasse van een auto. Automobilisten met een zwaar voertuig die geen kastje nemen, kunnen een boete van honderden euro's krijgen.

Slowakije

Op alle autowegen en snelwegen in Slowakije moeten auto's en campers tot 3.500 kilogram een vignet hebben. Een aanhanger heeft een apart vignet nodig als de combinatie met de auto zwaarder is dan 3.500 kilogram.

Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand en een jaar. Ze zijn verkrijgbaar bij grensovergangen, een aantal tankstations en postkantoren nabij de Slowaakse grens.

Hongarije

Mensen die met de auto naar Hongarije gaan, zijn verplicht een e-vignet aan te schaffen. De controle vindt plaats via het kenteken. Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand of een jaar. Er zijn verder drie verschillende klassen.

Op alle snelwegen in Hongarije, wegen beginnend met de letter M zoals M15, wordt tol geheven. Aangezien er geen tolpoorten zijn, moet de vakantieganger zijn tol al voor het oprijden van de snelweg betaald hebben.

Dat kan bij grensovergangen en tankstations, de beheerder van de snelwegen of van tevoren via internet. Aan de grens kan het beste contant - en gepast - worden betaald met Hongaarse forinten. Wisselgeld wordt vaak tegen een ongunstige koers verstrekt.

De ANWB raadt gebruikers aan het e-vignet een jaar te bewaren. Als zij onterecht een boete krijgen, dan is dit het enige bewijs dat ze kunnen voorleggen.

Als er in Boedapest of in andere grote Hongaarse steden een smogalarm is afgegeven, is een deel van het centrum op even dagen alleen toegankelijk voor auto's met een kenteken dat op een even getal eindigt. Op oneven dagen mogen alleen oneven kentekens het centrum in. Oudere en minder 'schone' voertuigen kunnen worden geweerd.

Slovenië

In Slovenië zijn vignetten verplicht voor motorvoertuigen tot 3.500 kilogram. Er zijn vignetten voor een week, een maand, of een jaar in drie verschillende categorieën.

De vignetten kunnen bij tankstations, supermarkten en kiosken gekocht worden. Verder geldt voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilogram een trajectafhankelijke tol.

Voor het gebruik van de Karawankentunnel moet apart tol betaald worden. Het is een tunnel op de grens van Slovenië en Oostenrijk.

Kroatië

Alle Kroatische snelwegen zijn tolwegen, behalve de snelweg bij de hoofdstad Zagreb. Toeristen kunnen bij de tolpoorten met Kroatische kuna's, euro's of met een creditcard betalen.

Goedkoper en sneller door de poorten gaan, kan met een ENC-transponder. Met deze prepaidkaart krijgt de automobilist 20 procent korting. De transponder is verkrijgbaar bij tolstations.

Denemarken

Denemarken kent geen tolwegen. Wel moet er voor een oversteek over de Grote Beltbrug (tussen Funen en Sjælland) en de Sontbrug (tussen Denemarken en Zweden) betaald worden.

Vakantiegangers mogen zowel met Deense kronen als met euro's betalen. Bij de Sontbrug worden ook Zweedse kronen geaccepteerd. Betalingen met creditcards en Maestro-bankpassen zijn ook mogelijk.

Snel betalen kan met het elektronische systeem Easygo. Dit systeem werkt ook in Zweden en Noorwegen.

Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg moeten een Ecosticker hebben binnen de milieuzones van de grotere Deense steden. Het geldt in Kopenhagen, Aarhus, Odense en Aalborg. De sticker kan online besteld worden. Met rijden zonder sticker riskeer je een boete van 20.000 Deense kronen. Dat is bijna 2.700 euro.

Verenigd Koninkrijk

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn de meeste snelwegen tolvrij. Voor een traject op de M6 ten noorden van Birmingham wordt wel tol gevraagd. Dat kan contant en met de meeste creditcards voldaan worden. Ook gelden er tarieven voor delen van de M4, M48 en A38.

Verder moeten toeristen voor het gebruik van een aantal bruggen en tunnels betalen. Meestal kan het bedrag alleen contant worden voldaan.

In het centrum van Londen en op het zogenoemde schiereiland in de stad Durham moeten toeristen doordeweeks een milieubelasting betalen. Online registreren en automatisch betalen is goedkoper. Betalen kan via internet of per sms. Ook kan er in winkels en postkantoren afgerekend worden.

Verder moeten bezitters van zwaardere voertuigen die niet aan specifieke eisen voldoen binnen Groot-Londen in de zogenoemde Low Emission Zone ook milieubelasting betalen. De belasting komt neer op 100 tot 200 Britse pond per dag. Dat is ongeveer 140 euro tot 275 euro.

Overige verplichtingen

Mensen die op autovakantie gaan, moeten bij het plannen van de vakantie niet alleen aan vignetten denken. Het is verstandig om specifieke informatie voor de landen op de route op te zoeken.

Zo is het in vrijwel alle Europese vakantielanden ook verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Dat geldt eveneens voor veiligheidstesten. Automobilisten moeten in Frankrijk een alcoholblaastest bij zich hebben, al krijgen ze geen boete als ze dit verzuimen.

Soms zijn een verbanddoos en brandblusser ook noodzakelijk. Daarnaast moeten vakantiegangers in een aantal landen de flitsmeldingen in hun navigatieapparatuur uitzetten. Dat geldt onder meer voor België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Verder is het in Duitsland en Oostenrijk voor dragers van brillen en contactlenzen verplicht een reservebril in de auto te hebben.