De huurprijzen van Amsterdamse vrijesectorwoningen waren nog nooit zo hoog als nu. In het tweede kwartaal kwamen de prijzen 5,6 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Dat meldt Pararius.nl, een website waar huurwoningen op worden aangeboden. 

Huurders van Amsterdamse huurwoningen in de vrije sector zijn nu maandelijks gemiddeld 19,31 euro per vierkante meter kwijt. Het oude record van 18,97 euro stamt uit het derde kwartaal van 2008.

Deze huurhuizen zijn daarmee bijna de helft duurder dan in de rest van Nederland. Gemiddeld kost een vierkante meter vrijesectorwoning 12,42 euro per maand.

Stabiel

De huren van vrijesectorwoningen in de rest van Nederland liggen sinds eind 2009 ongeveer op hetzelfde niveau. Vraag en aanbod houden de woningvoorraad stabiel, waardoor de prijzen ook weinig schommelen. 

Op dit moment worden er minder woningen te huur gezet en is er ook minder vraag naar huurwoningen, omdat de koopmarkt weer aantrekt. In het tweede kwartaal daalden de huurprijzen landelijk wel licht met 0,1 procent. 

Ook in de vier andere grote steden Den Haag, Rotterddam, Utrecht en Eindhoven bleven de huurprijzen nagenoeg gelijk. In Amsterdam zijn de huurwoningen gemiddeld een kwart duurder dan in deze grote steden.

Gebrek

Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius.nl wijken de prijzen in Amsterdam vooral af, omdat er in die stad een gebrek aan koopwoningen is. In Amsterdam is bijna een derde van de woningen een koopwoning. In de rest van Nederland ligt dat percentage op 60 procent.

Daardoor zijn koopwoningen in de hoofdstad schaars en relatief duur. "Eigenaren die hun koopwoning verhuren, vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs", zegt de Groot in een verklaring.

Marktwerking

Daarnaast is er ook een tekort aan huurwoningen in het middensegment met maandhuren tussen de 700 en 1.000 euro. Daardoor kunnen verhuurders al gauw meer dan 1.000 euro per maand rekenen.

"Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven 1.000 euro per maand."

Verder wonen er veel expats in de hoofdstad. Ook dat drijft de prijzen op.