Kwetsbare groepen zoals ouderen, lager opgeleiden, mensen die moeite hebben om financieel rond te komen en mensen met een laag inkomen, betalen het liefst in contant geld om hun uitgaven onder controle te houden.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim 1.400 consumenten.

Deze kwetsbare groep geeft aan dat zij met contant geld het beste zicht hebben op hoeveel zij uitgeven en vinden dit de handigste manier van budgetteren.

Hun idee hierover beïnvloedt ook het betaalgedrag aan de kassa volgens het rapport.

Gemiddeld genomen vinden de meesten het makkelijker om hun inkomsten en uitgaven te monitoren met behulp van een pinpas. Ook geven pinbetalingen beter inzicht in wat er is gekocht.

Noodzaak

Sinds het uitbreken van de crisis zijn steeds meer huishoudens in de financiële problemen gekomen. Hoe zij hiermee omgaan en welk effect dit heeft op hun betaalgedrag is daarom heel belangrijk geworden, stellen de onderzoekers.

Nederlanders vinden de noodzaak van budgetcontrole groot, meer dan 90 procent van de respondenten houdt in de gaten wat zij binnenkrijgen en uitgeven. Zij vinden het belangrijk om zich er van bewust te zijn hoeveel geld zij over houden om uit te geven, gevolgd door het bedrag er van en de aard van de kosten.

Dit geldt vooral voor degenen die moeite hebben om rond te komen, mensen die wat meer hebben te besteden hechten hier minder waarde aan, aldus het rapport.

'Blijere gevoelens met contant geld' | Nederlander heeft minder budget voor vakantie