De zware regenval die maandag voor wateroverlast zorgde in grote delen van Nederland, heeft volgens een eerste ruwe schatting een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd.

Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars dinsdag. Het gaat hier om de schade aan particuliere woningen. 

Autoschade en de schade voor bedrijven en de agrarische sector zitten er niet bij in. Die schade moet nog worden geïnventariseerd.

De meeste schademeldingen komen uit Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en delen van Overijssel en Brabant, die het zwaarst zijn getroffen door de regen.

Meldingen

De website Alarmeringen.nl meldde maandag tot 20.00 uur ruim 804 meldingen bij hulpdiensten vanwege de enorme lading water die naar beneden kwam. "Dit aantal is voor veel regio's ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg", aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.

Volgens De Vries kwamen er in een aantal regio's zoveel meldingen binnen, dat niet alles als alarmering is doorgestuurd. "Alleen al in de regio Midden- en West-Brabant kreeg de alarmcentrale bijvoorbeeld in enkele uren tijd al bijna 900 telefoontjes te verwerken, waarvan 499 resulteerden in een inzet van de hulpdiensten. Dit zal bij veel andere regio's met dergelijke hoeveelheden regen niet anders zijn geweest."

Verzekeraar

Particulieren met schade moeten contact opnemen met hun verzekeraar, raadt de woordvoerder aan. Schade die is veroorzaakt door water dat bijvoorbeeld via het dak of kieren naar binnenkwam, wordt door de gewone woonhuisverzekeringen gedekt.

Voor schade door water dat via de begane grond (over de drempel) binnendrong, is een uitgebreidere verzekering nodig.

Klik op de bolletjes om de foto's te zien. Upload jouw eigen foto’s via NUfoto. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen