De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's verwacht dat de huizenprijzen in Nederland zullen stijgen. 

Dat stelt het bureau maandag in een kwartaalrapport.

Het kredietbureau voorziet dit en volgend jaar een stijging van 2 procent. Voor 2016 gaan de analisten zelfs uit van een stijging van 2,5 procent. 

De snelle groei van de huizenverkoop en de lichte verbetering in de huizenprijzen, schrijft Standard & Poor's onder meer toe aan de verbetering van de economische situatie en meer duidelijkheid over fiscale hervormingen. 

De huizenmarkt trekt ook aan doordat huizen nu beter betaalbaar zijn en het aanbod beperkter is geworden.

Moeilijkheden

Ondanks de groeiende vraag en de stijgende huizenprijzen, voorspelt de kredietbeoordelaar nog wel "enkele moeilijkheden" die een sterk herstel voor de langere termijn in de weg kunnen staan.

Dat denkt Standard & Poor's, omdat volgend jaar en in 2016 de Nederlandse economie maar bescheiden zal herstellen. Omdat de werkloosheid nog steeds vrij hoog is, "denken wij dat huishoudens dit en volgend jaar, voorzichtig zullen blijven met hun uitgaven", laat het kredietbureau in een verklaring weten.

Verder zullen veranderingen in regelingen voor hypotheken ook invloed hebben op de hypotheekaanvragen. Bovendien verergert "de zwakke bouwactiviteit" het structurele huizenaanbod. Maar doordat er weinig nieuwe woningen worden gebouwd, zullen de huizenprijzen wel verder stijgen.

Kwetsbaar

Volgens Standard & Poor's is het herstel van de Nederlandse huizenmarkt nog "heel recent en kwetsbaar". Ook zou de schuld van huishoudens nog hoog zijn. Daardoor zijn de effecten van een mogelijke terugval in ons land relatief moeilijk te voorspellen.

Het kredietbureau verwacht dat de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk (7 procent), Duitsland en Ierland (beide 4 procent) zullen stijgen. In Frankrijk (-4 procent), Spanje en Italië (beide -2 procent) voorzien de analisten een prijsdaling.

'Huis kopen begint met een kop koffie' | 'Starter sluit vaak annuïteitenhypotheek af' | 'Notaris checkt aankoop huis van A tot Z'Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl