Het aantal vakantieboekingen voor het zomerseizoen, dat loopt van april tot en met oktober, ligt volgens de laatste cijfers van brancheorganisatie ANVR 7 procent lager dan vorig jaar. 

Wel zijn de boekingen na het WK voetbal iets aangetrokken.

Begin deze maand constateerde ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) dat het WK voetbal een remmende werking had op het aantal boekingen.

Toen lagen de boekingen 7,5 procent lager ten opzichte van een jaar geleden. Nederlanders bleven thuis aan de buis  om de verrichtingen van Oranje te volgen.

De verwachting was dat de boekingen weer zouden aantrekken als het toernooi in Brazilië achter de rug was. Die prognose is uitgekomen. In de week na het einde van het toernooi (14 juli tot en met 20 juli) was het aantal boekingen 3 procent hoger dan in dezelfde week een jaar geleden.

In die week (17 juli) voltrok zich ook de vliegtuigramp in Oekraïne. Volgens een woordvoerster van de ANVR heeft die ramp nauwelijks invloed op het aantal boekingen. ''Dit was een verschrikkelijke ramp. Maar Nederlanders laten zich niet snel afschrikken.''

Pakketreizen

Dat de boekingen gemeten over het zomerseizoen tot nu toe 7 procent lager liggen, heeft ''vermoedelijk toch te maken met de economie'', zegt de ANVR-woordvoerster.

De cijfers van de ANVR hebben betrekking op pakketreizen die worden geboekt bij reisbureaus en bij touroperators die direct aan consumenten verkopen.

Bij twee derde gaat het om vliegvakanties naar zonnige oorden, met achtereenvolgens Turkije, Spanje en Griekenland als populairste bestemmingen. De overige boekingen zijn van mensen die met de auto, bus of trein naar een van tevoren besproken accommodatie reizen.