Tussen 2002 en 2012 is het aantal huishoudens dat hun huur of hypotheeklasten niet kan betalen verdubbeld. Vooral huurders zitten door de economische crisis vaker in de knel. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt dat in 2012 circa 510.000 huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hadden. Die huishoudens hebben een inkomen dat niet voldoende is voor de netto woonlasten en de meest essentiële uitgaven voor levensonderhoud.

Die mensen lopen het risico dat ze op een bepaald moment de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Het wil niet zeggen dat ze ook een betaalachterstand hebben.

Sommige huishoudens zullen een tekort dichten met spaargeld of nog meer bezuinigen op eerste levensbehoeften. Anderen lopen wel een betaalachterstand op voor bijvoorbeeld huur of zorgverzekering, zegt het PBL.

In 2002 had ongeveer 5 procent van alle huurders een betaalrisico. In 2012 was dat 13 procent. Onder eigenaar-bewoners is dat minder en stabiel. Daar schommelt het aandeel rond de 3 procent.

In Amsterdam, zuidvleugel Randstad, Noord-Friesland, delen van Groningen en Flevoland en Zuid-Limburg zijn veel huurders met een betaalrisico.

Woonbond

De Nederlandse Woonbond bepleit donderdag dat het huurbeleid op de schop moet, omdat er anders alleen maar meer mensen in de knel zullen komen. "De huren ziin 2013 en 2014 met ''historisch hoge percentages" verhoogd", zegt een woordvoerder.

Als het aan de Woonbond ligt, mag de huurverhoging niet hoger meer zijn dan de inflatie. Dat was de afgelopen jaren wel zo. Tegelijk moet er meer budget komen voor huurtoeslag. Die is in de door PBL onderzochte periode met bijna 30 euro per maand per huurder verlaagd.