De Amsterdamse ondernemersvereniging Amsterdam City wil dat fietsers gaan meebetalen aan de oplossing voor het mobiliteitsprobleem van de stad. Dat meldt de organisatie op de website.

Amsterdam City denkt hierbij onder meer aan het herinvoeren van een fietsbelasting. "Het is gek dat automobilisten wel moeten betalen voor openbare voorzieningen en fietsers niet", zegt de voorzitter van de vereniging in Metro.

Nu auto’s steeds vaker schoner en elektrisch zijn vindt Amsterdam City de tijd rijp voor een nieuwe ideologie.

"Amsterdam heeft een enorme fietsdichtheid. De stad komt letterlijk ruimte tekort. Een mobiliteitsvraagstuk dat roept om een serieuze aanpak en forse investeringen waar de fietser aan mee zal moeten betalen", stelt de organisatie.  

Chip

Dat zou kunnen in de vorm van een soort fietsplaatje, een vooroorlogse sticker die belastingbetalers als bewijs op hun fiets konden plakken.

Er zou in de gemeente Amsterdam worden gesproken over een soort fietschip, waarmee de gemeente de eigenaar kan identificeren. "Op die manier kan de gemeente contact opnemen met de fietseigenaren over de belasting", zegt de voorzitter.

Amsterdam City vertegenwoordigt ondernemers in het centrum van de hoofdstad, waaronder de Bijenkorf, Euronext, Hema en Heineken. Dit plan is niet eerst voorgelegd aan deze bedrijven voor consultatie en is dan ook alleen toe te schrijven aan de ondernemersvereniging.