In de strijd tegen gokverslaving zouden alle aanbieders van online gokken spelersprofielen moeten opmaken, aldus de Europese Commissie. Op die manier kan het gokgedrag van spelers beter in de gaten eorden gehouden.

Dat stelt de Europese Commissie maandag voor. 

Bovendien moeten de goksites voldoende informatie geven over de risico's die spelers lopen en de kansen die ze werkelijk hebben om te winnen. Basisinformatie moet de consument beter beschermen.

Uiteraard moeten EU-lidstaten er alles aan doen om te voorkomen dat minderjarigen online gaan gokken. Bovendien moeten spelers makkelijk toegang hebben tot hulplijnen om over hun gokgedrag te praten.

Het gaat om niet-bindende richtlijnen. EU-lidstaten zijn vrij om ze naar eigen believen te interpreteren en invoeren.

Bescherming

"We moeten onze burgers en met name onze kinderen beter beschermen tegen de risico's die gepaard gaan met gokken", aldus Europees Commissaris voor de interne markt Michel Barnier.

De aanbevelingen zijn een uitwerking van een actieplan uit 2012 waarmee Brussel de Europese gokmarkt beter wil reguleren. "We richten ons nu op de lidstaten, maar doen ook een beroep op de online gokondernemingen om hier aandacht aan te schenken." 

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde vorige week aan dat online gokken vanaf komend jaar legaal wordt. Dat doet het kabinet onder meer om de naar schatting 750 duizend Nederlandse online gokkers beter te beschermen tegen verslaving.

Gokondernemingen worden onder meer verplicht een deel van hun inkomsten af te staan het verslavingsfonds.