Werkgevers denken dat de stijging van de koopkracht die voor de komende tijd wordt verwacht, veel druk zal weghalen uit de cao-onderhandelingen.

''Voor cao’s die nog moeten worden afgesloten, kan een bescheiden loonstijging volstaan om toch aan flinke koopkrachtverbetering te komen'', stelt werkgeversorganisatie AWVN vrijdag in een maandbericht.

De werkgevers wijzen erop dat het Centraal Planbureau (CPB) in zijn meest recente cijfers voor 2014 spreekt van een koopkrachtstijging van 1,5 procent. ''Voor werknemers voorziet men zelfs een koopkrachtstijging van gemiddeld meer dan 2 procent.''

Tot nu toe verloopt het cao-jaar uiterst moeizaam. Dit komt vooral doordat werkgevers en vakbonden het niet eens kunnen worden over de mate waarin de lonen worden opgeschroefd.

Juni

In juni werden net als in eerdere maanden maar weinig cao's afgesloten: 33, waar 60 volgens AWVN normaal is voor deze maand. In de eerste helft van het jaar zijn 177 akkoorden gesloten, een stuk minder dan de gebruikelijke 264.

De gemiddelde in nieuwe cao’s afgesproken loonstijging bedroeg in juni 1,86 procent, zo blijkt uit de statistieken van de werkgeversvereniging. Voor heel 2014 is dat cijfer 1,62 procent. Er wachten dit jaar ongeveer 500 cao’s op vernieuwing.

Vakcentrale FNV is het niet eens met AWVN's pleidooi voor een bescheiden loonstijging, laat de werknemersorganisatie in een reactie weten.

''Dat we in veel cao's meer koopkracht afspreken, na jaren van achteruitgang, is juist een reden om daarmee door te gaan. Als mensen meer te besteden hebben is dat goed voor het vertrouwen en dus ook voor ondernemers en de economie'', aldus Mariëtte Patijn, cao-coördinator van FNV.