In de eerste helft van dit jaar hebben 46.700 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de garantie verstrekt.

De groei past volgens het fonds bij de ontwikkelingen op de woningmarkt die tekenen van herstel vertoont.

Inclusief de mensen die een beroep deden op de NHG om hun woning te verbeteren, steeg het totaal aantal garanties met 4 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Het aantal woningverbetergaranties vertoont al enige tijd een dalende lijn. In de eerste 6 maanden werden er 5100 verstrekt, tegen 8800 in het het eerste halfjaar 2013.

Restschuld

Het aantal huizenverkopers dat vanwege restschuld aanspraak heeft gemaakt op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in het eerste halfjaar met 2265 huishoudens vrijwel gelijkgebleven aan een jaar eerder.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen gaat er wel vanuit dat de verliezen de komende tijd weer gaan oplopen, omdat de aanspraken op NHG de huizenmarktontwikkelingen met vertraging volgen.

Bij een aantrekkende markt zal het aantal woningverkopen wel toenemen, maar omdat veel woningen nog 'onder water' staan levert dat wel vaak een restschuld op, legt de organisatie uit.

Dat er in de eerste zes maanden van dit jaar geen stijging was, kwam volgens het fonds mede doordat vorig jaar al vaak aanspraak was gemaakt op de garantie.

Door de stijging van het aantal garanties en de gelijkgebleven uitkeringen stegen de reserves van het waarborgfonds met acht miljoen euro. Het fonds heeft nu 786 miljoen euro in kas. In de voorgaande drie kwartalen kromp het fonds nog.

Vijf dingen die u moet weten over NHG | Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis