De belastingaftrek voor donateurs van ruim 2.200 goede doelen is geschrapt. Mensen die regelmatig geld doneren, kunnen normaal gesproken gebruikmaken van een fiscale vrijstelling op donaties.

Dat meldt NOS.

De fiscus maakt de belastingaftrek op donaties aan deze goede doelen nu onmogelijk, omdat de organisaties onvoldoende openheid van zaken geven. Ze moeten op een website openbaar maken waar de donaties aan worden besteed, wie de bestuursleden zijn en welke vergoedingen zij ontvangen.

Aanvankelijk hadden de goede doelen tot 1 januari 2014 de tijd om meer informatie verstrekken. Maar omdat veel organisaties deze deadline niet hebben gehaald, kregen ze uitstel tot 1 juli van dit jaar.

Ingetrokken

Ondanks meerdere oproepen van de fiscus, hebben ruim 2.200 goede doelen hun site nog altijd niet aangepast. Daarom heeft de Belastingdienst de ANBI-status van deze organisaties met terugwerkende kracht per 1 januari ingetrokken.

Een ANBI is een stichting of vereniging die zich voor minstens 90 procent voor het algemeen belang inzet. Donateurs mogen gedoneerde bedragen alleen van hun inkomstenbelasting aftrekken, als het om een gift aan een ANBI gaat.

Daarnaast moet de donateur minimaal vijf jaar lang minstens een keer per jaar een schenking doen. De bedragen moeten steeds ongeveer gelijk zijn en de donateur mag er geen tegenprestatie voor krijgen.

Belastingdienst betaalt helft donatie