Door het economisch herstel gaan er dit jaar zo'n 25.000 minder mensen de WW in dan eerder werd verwacht. 

Dat zorgt voor een financiële meevaller van meer dan een half miljard euro, maakte uitkeringsinstantie UWV dinsdag bekend in zijn juninota.

De organisatie voorziet nu dat aan het eind van dit jaar 460.000 mensen gebruik maken van een WW-uitkering. Daarmee groeit het aantal WW-uitkeringen nog wel. UWV verwacht dat de lasten van de uitkeringen in 2014 met 600 miljoen euro toenemen tot 7,5 miljard euro.

Vorig jaar stegen de WW-lasten door de sterke groei van het aantal uitkeringen nog met 1,4 miljard euro.

Tekort

Ondanks de meevaller groeit het financiële tekort in de UWV-fondsen. Eind 2013 bedroeg het tekort 6,4 miljard euro, aan het eind van dit jaar loopt dat naar verwachting op tot 8,8 miljard euro. Volgens het UWV is dat het gevolg van stijgende lasten en te lage premies.

Het UWV verwacht dat het aantal uitkeringen volgend jaar stabiliseert en dat de kosten van de WW nog maar beperkt toenemen.

In de voorjaarsnota, de tussenstand van de lopende overheidsbegroting, was het kabinet al uitgegaan van forse meevallers in de sociale zekerheid. In totaal zou het gaan om circa 1 miljard euro.

'Werkgelegenheid groeit weer in 2015' | UWV verstrekt recordaantal nieuwe WW-uitkeringen | Vijf vragen over werkloosheid