De gemiddelde rente op een spaarrekening is na de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) gedaald. 

Dat concluderen vergelijkingssites Independer en Spaarrente.nl uit de spaarrentes die worden aangeboden op hun sites.

De gemiddelde spaarrente voor een vrij opneembare spaarrekening bedroeg volgens Spaarrente.nl voor het rentebesluit van 5 juni 1,38 procent. Twee weken later is dat gedaald tot 1,35 procent.

De daling komt doordat vijf banken hun rentes hebben verlaagd. "Wij verwachten dat er in de eerste week van juli nog een aantal bijkomen", laat een woordvoerder weten.

Op de site van Independer hebben tien banken hun rente verlaagd sinds begin juni. Volgens de site is de best beschikbare rente hierdoor met 0,05 procentpunt gedaald tot 1,70 procent. Ook Independer verwacht dat nog meer banken gaan volgen. De hoogste rente zal daardoor met maximaal nog eens 0,05 procentpunt dalen.

Tarief

Het bestuur van de ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief van 0,25 naar 0,15 procent. De depositorente werd verlaagd van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken moeten betalen als ze kapitaal bij de centrale bank willen stallen.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet dezelfde dag weten geen negatieve rente te verwachten op spaarrekeningen. Een daling van de tarieven was echter wel waarschijnlijk.

Bewust

DNB-president Klaas Knot liet dinsdag in de Tweede Kamer weten dat het bestuur van de ECB, waar hij een zetel in heeft, zich bewust is van de bijwerkingen van het rentebesluit. Maar hij wees er ook op dat de inflatie op dit moment laag is.

"Economisch herstel is belangrijker. Onze maatregelen zijn daar op gericht." Volgens Knot wordt het rendement voor banken, en dus de spaarrente of de rentes op hypotheken, op de lange termijn ook bepaald door de economische groei.

De gevaren van deflatie | Vijf dingen die u moet weten over inflatie