Strengere pensioenregels moeten er vanaf begin volgend jaar voor zorgen dat pensioenfondsen niet opnieuw in problemen raken.

Ook moeten de pensioenrisico's evenwichtiger over de generaties worden verdeeld. Het kabinet heeft vrijdag definitief ingestemd met dit plan.

Het was in april naar de Raad van State gestuurd. Die oordeelde volgens ingewijden niet al te kritisch. Volgende week informeert staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) de Kamer.

De hoofdlijnen van haar voorstel werden eerder al bekendgemaakt. Het houdt onder meer in dat pensioenfondsen hogere buffers moeten hanteren. Het jaarlijks verhogen (indexeren) van de pensioenen wordt daardoor moeilijker.

De nieuwe wet moet op 1 januari van kracht worden, maar onderdelen zullen volgens bronnen tot 1 juli worden uitgesteld. Klijnsma zei eerder dat ze wil voorkomen dat pensioenfondsen door een te krap tijdschema in problemen komen.

Koopkrachtbehoud

De vakcentrales FNV, CNV en VCP maken zich grote zorgen over de effecten van de nieuwe pensioenregels. ''Diverse generaties zullen dit nu en later in hun portemonnee gaan voelen'', zeggen ze in een gezamenlijke reactie.

Ze gaan de verdere uitwerking van het wetsvoorstel nauwgezet volgen. Daarbij zijn zaken als koopkrachtbehoud en een stabiele premie belangrijke criteria.

Volgens pensioenbestuurder Gijs van Dijk van de FNV is het nieuwe voorstel ''instabiel en zorgt het niet voor de koopkracht die mensen hard nodig hebben. Dit kabinet kan de belofte dat het pensioenzekerheid en een perspectief op de toekomst biedt, niet waarmaken.''

Bouw ik genoeg pensioen op?Wat betekent het pensioenplan voor u? | Dit moet u weten over de dekkingsgraad