Reizen op de Franse tolwegen wordt voor Nederlanders een stuk gemakkelijker. De ANWB verkoopt vanaf dinsdag zogeheten tolbadges.

Met deze tolbadges kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en bij de tolpoorten dus gewoon doorrijden.

Menig toerist in Frankrijk kent de lange wachtrijen bij de tolpoorten omdat er contant of met een pinpas of creditcard moet worden afgerekend. Met de nieuwe dienst moet daar een eind aan komen.

Het elektronisch afrekenen voor buitenlanders in Frankrijk is mogelijk geworden door de invoering van de Europese IBAN-bankrekeningnummers.

Parkeren

De badge kan ook worden gebruikt bij ruim 250 parkeerterreinen in Frankrijk. Er wordt maandelijks automatisch afgerekend. De badge, een apparaatje voor op de binnenzijde van de voorruit, kost 7,50 euro voor ANWB-leden en 11 euro voor niet-leden.

Het abonnement kost 1,60 euro per maand, alleen in de maanden dat de badge ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Wie er één heeft kan dan door de poortjes met de oranje T gewoon doorrijden met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur.