De inflatie kwam in mei uit op 0,8 procent. Na een stijging in april is de inflatie nu weer terug op het niveau van maart.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. 

Vooral goedkopere vakanties en voedingsmiddelen hebben de inflatie gedrukt. Brandstoffen voor de auto werden wel duurder. Sinds september 2013 is benzine niet zo duur geweest.

Consumenten waren in de afgelopen maand gemiddeld 0,8 procent duurder uit dan een jaar eerder. In april kwam de inflatie uit op 1,2 procent, doordat de prijzen van vliegtickets en accomodaties flink waren gestegen door de toegenomen vraag tijdens Pasen.

Tickets

In mei was er minder vraag naar tickets en daardoor zakten de prijzen weer. De laatste maanden blijft de inflatie rond de 1 procent schommelen. Dat is voor het eerst sinds begin 2010. 

Ook goedkopere voedingsmiddelen hebben de inflatie verlaagd. Vooral verse groenten en fruit waren gemiddeld goedkoper dan in mei 2013. Toen waren deze producten relatief duur, omdat de winter zo streng was geweest. Het verschil is extra groot, omdat de afgelopen winter juist zo zacht was.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Om de inflatie in de verschillende EU-landen met elkaar te vergelijken, wordt de inflatie ook met een Europese index berekend. Volgens de Europese methode is de inflatie in Nederland gedaald naar 0,1 procent.

Dat is lager dan het gemiddelde van 0,5 procent in de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie onder, maar dicht bij de 2 procent. Omdat de inflatie in de afgelopen periode laag was, heeft de ECB vorige week haar rentetarieven verlaagd.

Dit moet u weten over inflatie