Ongeveer vijfduizend alleenstaande ouders in de bijstand gaan er straks 240 euro per maand op achteruit door een nieuwe wet.

Hiervoor waarschuwen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa, de organisatie voor sociale diensten, vrijdag tegenover NU.nl. 

Het gaat om ouders waarvan de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit of gewoon is vertrokken. Ook ouders met een inwonend kind ouder dan 27 worden getroffen.

De situatie ontstaat doordat de extra bijstand die alleenstaande ouders krijgen vanaf 2015 niet meer vanuit de bijstandswet wordt uitgekeerd, maar via de toeslagen van de belastingdienst.

De belastingdienst hanteert een andere definitie van alleenstaande, waardoor sommige alleenstaande ouders toch opeens een partner hebben, volgens de definitie van de belastingdienst.

Inkomen

De korting betekent een daling van 15 procent in het inkomen van sommige bijstandsgerechtigden. Ester Verhoeff van VNG verklaart dat het gaat om een groep die vaak al snel wordt getroffen. “De kans is groot dat deze mensen uiteindelijk ook bij de gemeente of bij schuldhulpverlening terechtkomen.”

Een woordvoerder van Divosa verklaart dat de korting mogelijk een onbedoeld effect is van een organisatorische wijziging over hoe de uitkeringen worden geregeld. “Ik merk dat Kamerleden die we erover spreken ook echt verrast zijn.”

De wetswijziging is al door de Tweede Kamer gekomen en ligt nu bij de Eerste Kamer. Voor ongeveer 2.500 alleenstaande ouders gaat de korting volgend jaar al in. De andere helft wordt in 2016 gekort op de uitkering.

Bijzondere bijstand

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat gemeenten deze groep alleenstaanden moeten helpen. Dat heeft Asscher vrijdag gezegd. 

Asscher wil geen uitzondering maken voor de groep. "Het is moeilijk dit vanuit de wet te repareren, maar gemeenten kunnen er wel iets aan doen." Gemeenten zouden deze alleenstaanden een steuntje in de rug kunnen geven vanuit bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, zei Asscher.