Als huishoudens langer moeten sparen om een huis te kunnen kopen door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, kan dat voor knelpunten zorgen op de huurmarkt.

Daarvoor waarschuwt het Financieel Stabiliteitscomité, waarin het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten zitting hebben.

Volgens het comité kunnen strengere voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek zorgen voor een stabielere ontwikkeling van de huizenprijzen en kredietverlening. Dat zou een stabielere economische cyclus kunnen opleveren.

De financiële huishouding van gezinnen zou bovendien ook gezonder worden.

Huurwoningen

De verandering van de renteaftrek kan echter ook negatieve gevolgen hebben, zo waarschuwt het comité.

"Wanneer huishoudens enkele jaren moeten sparen voordat ze een huis kunnen kopen, neemt de vraag naar huurwoningen toe", schrijft het comité. "Dit kan tot knelpunten leiden wanneer het aanbod van huurwoningen hier niet snel genoeg op reageert."

De beperking brengt verder zowel baten als lasten met zich mee voor huishoudens. "Huishoudens zijn bij een lagere hypotheekschuld weliswaar minder kwetsbaar, maar worden ook beperkt in de mogelijkheid om een huis te kopen op het door hen gewenste moment."

Risico's

DNB en het Centraal Planbureau gaan nu de risico's van een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek beter in kaart brengen, is in het comité besloten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, het departement van minister voor Wonen Stef Blok, is verder gevraagd de effecten van het beleid op het middensegment op de huurmarkt te schetsen.

Het kabinet werkt momenteel aan plannen voor een verdere beperking van de renteaftrek, meldde Het Financieele Dagblad dinsdagochtend op basis van bronnen. Dat moet dan onderdeel worden van een eenvoudiger belastingsysteem. Het geld dat dit oplevert zou volledig moeten gaan naar de werkgelegenheid, schreef de zakenkrant.

'Huis kopen begint met een kop koffie' | Tekort huurwoningen vrije sector verwacht